Historie

De geschiedenis van Tata Steel in Nederland begint in 1918. In dat jaar wordt het staalbedrijf in IJmuiden opgericht.

Het staalbedrijf is opgericht in 1918 als Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken NV. In 1999 fuseerde het bedrijf met British Steel en veranderde de naam in Corus. Sinds 2007 maakt het staalbedrijf deel uit van Tata Steel in Europa.

Allerlei wetenswaardigheden over 100 jaar staal maken in IJmuiden staan op de website www.100jaarstaal.nl . Deze site is gelanceerd in 2018 ter gelegenheid van het honderd jarig bestaan van het staalbedrijf in IJmuiden.

Tata Steel

De geschiedenis van Tata Steel begint officieel met de uitgifte van aandelen van de Tata Iron & Steel Company op 26 augustus 1907. Doordat voor het eerst in de geschiedenis van India via de aandelen een brede laag van de bevolking wordt betrokken bij de oprichting van een bedrijf, wordt Tata Steel gezien als de eerste echte onderneming van India. Meer informatie over de historie van Tata Steel is te vinden op www.tatasteel100.com.

Industrieel Erfgoed

Stichting Industrieel Erfgoed Hoogovens houdt het industriele verleden van het staalbedrijf in IJmuiden levend. De stichting wil daarmee inzicht geven in, en belangstelling vergroten voor de ontwikkeling van de Nederlandse ijzer- en staalindustrie in het algemeen, en in de geschiedenis van het bedrijf in het bijzonder. De stichting runt met vrijwilligers het Hoogovens Museum in Velsen Noord.