Nieuw vat staalproductie Tata Steel in bedrijf genomen

20 Aug 2014

Nieuw vat staalproductie Tata Steel in bedrijf genomen

20 augustus 2014

Nieuw vat staalproductie Tata Steel in bedrijf genomen

Bij Tata Steel in IJmuiden is vanmiddag in de Oxystaalfabriek de gloednieuwe Converter 23 in gebruik genomen. De Staalfabriek beschikt over drie converters, enorme vaten waarin staal wordt gemaakt. Chris Koll├╢ffel, bedrijfschef van de Oxystaalfabriek, gaf het startsein voor de productie van de eerste lading staal in het nieuwe vat door een stuk van de oude Converter 23 in de schrootbak te deponeren. Nadat de bak met schroot in de converter was geladen en daaraan een pan vloeibaar ruwijzer was toegevoegd, kon de productie van de eerste lading staal daadwerkelijk beginnen.

ΓÇ£Ik ben trots om hier vandaag te staan om de nieuwe Converter 23 in gebruik te stellenΓÇÙ, aldus Chris Koll├╢ffel. ΓÇ£De nieuwe converter is belangrijk voor de continu├»teit en stabiliteit van ons productieproces, waardoor we klanten de hoge kwaliteit staal kunnen leveren die ze voor hun producten nodig hebben. Na jaren van voorbereiding en vijf maanden hard werken verdient iedereen die aan deze megaklus heeft gewerkt een groot compliment.┬¦ Tijdens de uitvoering hebben zich geen verzuimongevallen voorgedaan. We hebben met zijn allen laten zien dat veiligheid bij Tata Steel prioriteit heeftΓÇÙ, besloot Koll├╢ffel.

Bijzonder transport

Dat het vervangen van een converter geen sinecure is, werd de afgelopen maanden wel duidelijk bij het staalbedrijf in IJmuiden. Er kwamen talrijke bijzondere transporten aan te pas om de honderdduizenden kiloΓÇÔs zware en meer dan tien meter grote onderdelen naar en binnen de Staalfabriek te transporteren. Wegen moesten hiervoor tijdelijk worden afgesloten en zelfs lantaarnpalen moesten worden verwijderd om de transporten ruim baan te kunnen geven. Nadat de diverse onderdelen waren gemonteerd, werd de converter aan de binnenzijde van een vuurvaste bekleding voorzien om temperaturen tot 1.700 graden Celsius te kunnen weerstaan. De nieuwe Converter 23 produceert per lading 350 ton staal.

Oneindig recyclen

Het proces in de staalfabriek van Tata Steel in IJmuiden laat zien hoe duurzaam staal als materiaal is. Bij de productie van staal wordt naast vloeibaar ruwijzer standaard schroot ingezet. In tegenstelling tot de meeste andere materialen kan van gebruikt staal nieuw staal worden gemaakt zonder kwaliteitsverlies. Sterker nog: van schroot kun je, door tijdens het proces legeringen toe te voegen, een kwaliteit staal maken die zelfs van een hoger niveau is dan het oorspronkelijke staal. Staal kun je dus niet alleen recyclen, maar tijdens dat proces ook upcyclen. En dat kun je oneindig lang blijven doen. Bij Tata Steel in IJmuiden wordt jaarlijks onder meer zoΓÇÔn 90% van alle verpakkingsstaal in ons land gerecycled. Drankenblikjes worden zo staal waarmee windmolens, zuinigere autoΓÇÔs of duurzame bouwsystemen kunnen worden geproduceerd. De basis voor veel producten in onze moderne maatschappij is daarmee ΓǤmade in IJmuidenΓÇÔ.