Vijf exposities over 100 jaar staal in de IJmond

26 Jun 2018

Vijf musea in de IJmond organiseren in het weekend van 7 en 8 juli een speciale museumtour in verband met het eeuwfeest van het staalbedrijf in IJmuiden. Huis van Hilde, Museum Kennemerland, Pieter Vermeulen Museum, het Hoogovens Museum en het Zee- en Havenmuseum kunnen in dat weekend worden bezocht met een speciaal passe partout. Daarmee krijg je toegang tot de musea, een gratis drankje met wat lekkers bij de Smaeckkamer in Beverwijk en een bolletje ijs bij het IJspaleis in Driehuis. Passe partouthouders kunnen ook gebruik maken van een boot die vaart tussen de Kop van de haven in IJmuiden en de Noordpier in Velsen-Noord. Bij Huis van Hilde kun je tijdens het museumweekend beleven hoe voor de komst van de hoogovens ijzer werd gemaakt. De musea liggen dicht bij elkaar en daarom is er een speciale fietsroute opgezet (32 km). De fietsroute is inbegrepen bij het passe partout

De passe partouts zijn vanaf 30 juni te koop bij de deelnemende musea. Prijs: 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen (4-17 jaar). Ze zijn geldig tot eind oktober, maar de extra’s gelden alleen tijdens het weekend van 7 en 8 juli.

Op 20 september is het honderd jaar geleden dat Hoogovens werd opgericht. Het bedrijfsterrein heeft een oppervlakte van 750 hectare, met 100 kilometer aan spoorrails, 80 kilometer aan wegen en 55 kilometer aan transportbanden. Tata Steel in IJmuiden heeft 9.000 medewerkers in dienst en produceert 24/7. Jaarlijks wordt er zo’n 7 miljoen ton staal geproduceerd.

Voor meer informatie over het jubileum van Tata Steel: www.100jaarstaal.nl/evenementen