Tata Steel krijgt last onder dwangsom van Omgevingsdienst voor rauwe kooks bij Kooksfabrieken

20 Jan 2020

Tata Steel is door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) geïnformeerd over haar besluit een last onder dwangsom op te leggen voor het ontstaan van rauwe kooks in de ovens van de twee Kooksfabrieken.

In de kooksovens worden kolen onder een hoge temperatuur gegaard tot kooks, een belangrijke brandstof voor de hoogovens. Het garingsproces van de kooks is complex. Als de inhoud van een oven in een van de Kooksfabrieken niet gelijkmatig verwarmd wordt, kan het voorkomen dat delen van de kooks niet volledig gaar zijn. Pas op het moment dat de kooks uit de oven worden ‘gedrukt’ zien we of de kooks helemaal gaar is; tijdens het garingsproces kan dit niet worden gezien. Per dag worden er gemiddeld 385 ovens met kooks ‘gedrukt’. Een oven met rauwe kooks komt relatief weinig voor (gemiddeld in 0,20% van de ovens die worden gedrukt).

Wanneer er sprake is van rauwe kooks, leidt dit tot een kortstondige emissie die voornamelijk uit koolstofdeeltjes bestaat. Om het ontstaan van rauwe of ongare kooks zoveel mogelijk te voorkomen, blijven we onderzoek doen en nemen we verschillende maatregelen, zoals:

Bij Kooksfabriek 1:

  • Bij de batterijen van Kooksfabriek 1 waarvan Tata Steel inschat dat er een mogelijk verhoogd risico is op rauwe kooks, wordt het warmteprofiel binnen en tussen de ovens geoptimaliseerd.
  • De recente ingebruikname van de nieuwe kooksgashouder zal ervoor zorgen dat de stookgasdruk bij Kooksfabriek 1 stabieler wordt, waardoor er ook minder stookverstoringen bij de batterijen zullen zijn en het stookproces stabieler is.
  • We verwachten deze maatregelen voor 1 mei 2020 te hebben afgerond.

 

Bij Kooksfabriek 2:

  • De stookgaskanalen die de branders voorzien van gas worden gesprayd met een vuurvaste spuitmassa. Hierdoor wordt het stookproces verbeterd. Eind januari 2020 zijn alle 224 stookgaskanalen gesprayd.
  • Om het stookproces verder te optimaliseren, worden de ovenwanden na het sprayen van de stookgaskanalen opnieuw afgesteld.
  • We verwachten deze maatregelen in februari 2020 te hebben afgerond.

Parallel aan deze maatregelen loopt het overkoepelende project van het reviseren van alle (108) kookskamers van Kooksfabriek 2. De planning van dit project uit de Roadmap 2030 verloopt volgens schema.

Wij spannen ons met deze maatregelen in om het ontstaan van rauwe kooks zoveel mogelijk te voorkomen en streven ernaar vanaf februari 2020 voor Kooksfabriek 2 en vanaf mei 2020 voor Kooksfabriek 1 de gewenste resultaten te behalen.