Tata Steel Chess on Tour naar PSV Stadion in Eindhoven

8 Jul 2019

De organisatie van het Tata Steel Chess Tournament heeft vandaag bekendgemaakt dat Chess On Tour in 2020 Eindhoven aandoet. Op donderdag 16 januari spelen de wereldtoppers van de Tata Steel Masters hun 5e speelronde in het PSV Stadion. Rondom het evenement zullen door de gemeente en schaakverenigingen speciale activiteiten worden georganiseerd gericht op jongeren en schaken als maatschappelijk verbindend element. Ook de omliggende gemeenten, het bedrijfsleven en Brainport in het bijzonder zullen bij de activiteiten worden betrokken. De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 10 tot en met 26 januari 2020. De tweede Chess On Tour locatie wordt later dit jaar bekendgemaakt.

 “Topvoetbal en topschaken, een fysieke sport en een denksport. Voor je gevoel ligt dat mijlenver uit elkaar, maar ze hebben meer gemeen dan op het eerste oog lijkt en ze versterken elkaar”, aldus Myra Rooselaar, voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament. “Fysieke sporten hebben innovatieve concepten en strategisch denken nodig om de absolute top te kunnen bereiken. En omgekeerd is het voor schakers belangrijk om lichamelijk fit te zijn om topprestaties te kunnen leveren. Zo bereidt Anish Giri zich op belangrijke toernooien voor in Papendal. Tijdens het Chess On Tour evenement in Eindhoven zal op een symposium aandacht worden besteed aan deze link. En waar kun je dit beter doen dan in het PSV Stadion? Verder zullen we in Eindhoven ook aandacht schenken aan de rol van schaken als activiteit die voor maatschappelijke verbinding kan zorgen en aan het belang van schaken voor jongeren.”

Stijn Steenbakkers, wethouder economie, Brainport, innovatie, onderwijs en sport gemeente Eindhoven: “Waar anders kan Tata Steel Chess on Tour beter landen dan in Brainport Eindhoven? In onze regio bedenken we de oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Slimme verbanden leggen en samenwerken zitten in ons DNA. Een denksport als schaken past hier naadloos bij. Vandaar dat PSV en wij met plezier de uitdaging aangaan om samen met de Tata Steel Chess Tournament-organisatie er een geweldig toernooi van te maken. Vorig jaar tijdens de schoolkampioenschappen schaken heb ik met eigen ogen gezien hoeveel jonge schaaktalenten er hier rondlopen. Jongens, maar vooral ook meisjes. Die potentie willen we graag de kans geven om te groeien. Schaken helpt je denkkracht verder ontwikkelen. Dat gaat nog beter als je plezier hebt in het spel van het ontdekken. Daarom is de verbinding tussen schaken en voetbal een gouden combinatie. Voor de hele regio.”