Start testfase van Windpark Ferrum bij Wijk aan Zee

18 May 2020

De drie windturbines van Windpark Ferrum langs de Reijndersweg zijn inmiddels volledig geïnstalleerd. Het project gaat nu de testfase in. Vanaf vandaag begint het projectteam met het laten ‘proefdraaien’; voor het eerst zullen de wieken van de turbines in beweging komen voor de eerste serie checks.

De turbines zijn geplaatst op het terrein van Tata Steel en zijn al aangesloten op het landelijke electriciteitsnetwerk.  Tijdens de testfase gaat de stroom al naar het netwerk. De verwachting is dat het windpark in de operationele fase circa 25 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar produceert. Dat staat ongeveer gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 7000 Nederlandse huishoudens.

Elke windturbine moet zo’n 240 testuren maken voordat het windpark formeel kan worden opgeleverd. De operationele fase zal later dit voorjaar starten en het windpark heeft een verwachte looptijd van 25 jaar.  

Eigenaar van het project is Windpark Ferrum B.V., met als aandeelhouders windontwikkelaar Infinergy en Windcollectief Noord Holland.