Samen voor een duurzame Automotive sector

6 Aug 2020

Duurzaamheid is een cruciaal onderwerp in de Automotive sector. Lichtgewicht toepassingen, de ontwikkeling van elektrische voertuigen en een verantwoorde productie zijn belangrijke punten op de duurzaamheidsagenda van autofabrikanten

Tata Steel werkt op dit vlak samen met de automobielfabrikanten. Met als doel een duurzame waardeketen te creëren en een bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsplannen van klanten. De automobilisten zelf zijn ook steeds meer milieubewust en willen in een duurzame auto rijden. Nog niet iedereen kan zich een elektrische auto permitteren. Maar als auto’s steeds minder gaan uitstoten, wordt de CO2 footprint van de auto zelf ook steeds belangrijker.

Drie kernpunten spelen hierbij een rol: verantwoord ondernemen, circulariteit en de reductie van CO2-uitstoot. Hiervoor wordt intensief samengewerkt met klanten, toeleveranciers en andere partners. Dat maakt het mogelijk om al op korte termijn voor verbeteringen te zorgen. Dat gebeurt via verschillende manieren.

Focus op CO2
Ook op het gebied van circulariteit en efficiënt gebruik van materialen kunnen al belangrijke verbeteringen doorgevoerd worden. De voertuigen die onze klanten op de markt brengen stoten steeds minder CO2 uit. Tegenwoordig wordt de focus verlegd naar de CO2 die vrijkomt tijdens het staalproductieproces. “Het gaat niet alleen om wat er uit de uitlaat komt als de auto rijdt, maar om de hele cyclus bij de totstandkoming van de auto zelf.”

Tata Steel laat in de zogeheten Life Cycle Assessment aan de klant zien hoe en waar CO2 vrijkomt: vanaf de winning van de grondstoffen, in productieprocessen, tot aan het transport van staal naar de klant. Nick: “Door dit inzichtelijk te maken én door de klant te laten zien hoe wij dit structureel aanpakken, helpen wij onze klant verder te verduurzamen.

Zo zorgen wij bijvoorbeeld dat staal wordt gemaakt waarbij minder restmateriaal overblijft bij de fabricage van auto-onderdelen. Hoe efficiënter we omgaan met materialen, des te duurzamer we kunnen worden. Een ander voorbeeld is dat we soms met minder olie toe kunnen op het staal, terwijl het oppervlak van het staal toch goed beschermd is. Daarnaast ontwikkelen we hoogwaardige staalsoorten met een langere levensduur, staal dat bijvoorbeeld optimaal bestand is tegen corrosie. Materiaal dat lang meegaat, is duurzamer. Dit zijn allemaal stappen die we samen met onze klanten zetten.”

 

Certificering
Nick Silk, Advanced Technology Manager en Sustainability Lead voor Automotive: “Onze klanten verwachten dat we verantwoord grondstoffen inkopen en dat we transparant zijn over onze toeleveringsketen. Zij willen weten hoe onze leveranciers omgaan met bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, integriteit en mensenrechten. Door middel van een certificering, krijgt de klant hier een compleet beeld van. Dit raamwerk bestond al voor de bouwsector, maar is nu ook voor Automotive beschikbaar. Hiermee onderscheiden we ons van andere staalbedrijven.”

 
Innovatie en duurzaamheid
Ook voor Tata Steel heeft duurzaamheid topprioriteit en we werken aan onze eigen duurzaamheidsambities gericht op CO2 een vrije toekomst. Tata Steel streeft naar een CO2-neutrale staalproductie in 2050 door in te zetten op een mix van baanbrekende ontwikkelingen, waaronder  afvangen, gebruik en opslag van CO2, het gebruik van waterstof en de HIsarna technologie.