Nieuws

Het laatste nieuws van Tata Steel in Nederland.

Online Open Dag bedrijfsschool Tata Steel

10 Feb 2021

Op donderdag 18 februari a.s. kunnen jongeren en degenen die een carrièreswitch richting de techniek overwegen kennismaken met de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden. Tijdens deze Online Open Dag staan de virtuele deuren van de Academy van 18.30 tot 21.00 uur open voor iedereen met belangstelling voor een uitdagende opleiding en baan in de techniek. De opleidingen van Tata Steel staan nadrukkelijk ook open voor zij-instromers. Leerlingen, praktijkbegeleiders en docenten van de Academy van Tata Steel vertellen over de opleidingen en de carrièremogelijkheden bij het staalbedrijf. Bezoekers kunnen ook via online presentaties door coaches en leerlingen, chats met recruiters en veel video’s kennismaken met de nieuwste technologieën die tijdens de opleidingen aan bod komen, waaronder 3D-printen, robotica en virtual reality.

Lees meer
Reactie Tata Steel vooraankondiging aangifte

5 Feb 2021

We hebben in de media het bericht gelezen over het voornemen om aangifte te doen tegen Tata Steel. We hebben een actieplan dat de impact van onze bedrijfsprocessen op de omgeving tot een minimum beperkt en investeren daarin honderden miljoenen euro’s. Wij handelen naar beste eer en geweten. Wij hechten er waarde aan om altijd in gesprek te zijn met de omgeving en nemen de zorgen van onze buren zeer serieus.

Lees meer
Jorden van Foreest wint Tata Steel Chess Tournament 2021

31 Jan 2021

Jorden van Foreest heeft vandaag het Tata Steel Chess Tournament 2021 gewonnen. Het buitengewoon spannende toernooi kreeg een passend slot, met een zinderende tiebreak tussen Jorden en Anish Giri. Bij de start van de laatste ronde maakten nog vier spelers kans op de overwinning. Anish Giri werd tweede en Andrey Esipenko legde beslag op de derde plek. Wereldkampioen Magnus Carlsen eindigde als zesde. Jorden is de eerste Nederlander die het schaaktoernooi in Wijk aan Zee wint sinds de overwinning van Jan Timman in 1985. Door zijn overwinning op Grandelius vandaag heeft Jorden de in het schaken magische ratinggrens van 2700 weten te doorbreken. Zijn resultaten in Wijk aan Zee betekenen dat Jorden, die de op twee na laagste ranking had aan het begin van het toernooi, nu op de wereldranglijst van de 66e naar de 37e plek is gestegen. Het Tata Steel Chess Tournament 2021, dat vanwege het coronavirus zonder amateurs en publiek werd gespeeld, heeft online alle records gebroken. Tijdens de voorlaatste ronde volgden maar liefst 705.000 mensen de klassieke schaakpartijen via de livestream van het toernooi.

Lees meer
SSAB ziet af van overname Tata Steel Nederland

29 Jan 2021

Vandaag is bekend gemaakt dat de besprekingen met SSAB over een mogelijke verkoop van het in Nederland gevestigde deel van ons bedrijf zijn afgebroken. SSAB ziet af van de overname van Tata Steel Nederland. SSAB geeft aan een overname op dit moment financieel niet goed te kunnen verantwoorden en niet te kunnen inpassen in hun strategie.

Lees meer
Nederlands beste schaker Giri neemt het op tegen koploper Grandelius in Tata Steel Chess Tournament

23 Jan 2021

Schaakliefhebbers in Nederland en Zweden zullen vandaag massaal achter de computer kruipen om de partij Grandelius – Giri te volgen, die om 14.00 uur van start is gegaan in Wijk aan Zee. Grandelius heeft de hele schaakwereld verbaasd door als underdog in het toernooi tot nog toe het sterkst voor de dag te komen. Hij lijkt in een geweldige flow te zitten en is koploper in het Tata Steel Chess Tournament .

Lees meer
Enorme belangstelling voor Tata Steel Chess Tournament

17 Jan 2021

Er is enorm veel belangstelling voor het Tata Steel Chess Tournament, dat op zaterdag 16 januari van start is gegaan in Wijk aan Zee. Tijdens de eerste ronde wilden zoveel schaakliefhebbers de partijen online volgen dat de server van de Tata Steel Chess website na enkele minuten tijdelijk overbelast raakte. Dit werd snel verholpen door de capaciteit uit te breiden. De livestream trok een record piekaantal van 32.000 volgers. In werkelijkheid hebben nog veel meer mensen de partijen online gevolgd, omdat veel liefhebbers kijken via een van de vele schaakfora in de wereld. Tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2020 waren er tijdens de piek van de livestream 12.500 volgers. Het Tata Steel Chess Tournament is het tweede grote schaaktoernooi dat sinds het uitbreken van de wereldwijde coronapandemie door topschakers achter het bord wordt gespeeld. Andere toernooien zijn afgelast of omgezet in online competities in de vorm van partijen snelschaak.

Lees meer
Tata Steel Chess Tournament klaar voor de start

15 Jan 2021

De 14 grootmeesters van de Tata Steel Masters zijn klaar voor het Tata Steel Chess Tournament 2021, dat zaterdag 16 januari van start gaat in Wijk aan Zee. Zowel de deelnemers als schaakliefhebbers van over de hele wereld kijken uit naar het toptoernooi waarbij de spelers na heel veel online partijen snelschaak eindelijk weer achter het bord plaatsnemen voor klassiek schaak. De 83e editie van het ‘Wimbledon van het schaken’ vindt plaats in een speelzaal die volledig coronaproof is gemaakt. Waar het normaalgesproken een drukte van jewelste is met honderden amateurschakers en bezoekers, zijn nu alleen de topschakers en de organisatie van het toernooi aanwezig. De spelers en leden van de organisatie worden tijdens het toernooi vier keer getest op corona, er zijn speciale looproutes gemaakt en de schakers worden strikt gescheiden van andere aanwezigen. Er is ook een aparte ingang voor de grootmeesters. Het Tata Steel Chess Tournament 2021 vindt plaats in De Moriaan in Wijk aan Zee en duurt tot en met 31 januari.

Lees meer
Tata Steel Chess Festival 23 & 24 januari

12 Jan 2021

Zaterdag 23 en zondag 24 januari vindt in het tweede weekend van het Tata Steel Chess Tournament het Tata Steel Chess Festival plaats. Dit jaar zal het Chess Festival volledig online worden georganiseerd en kun je vanuit huis deelnemen aan diverse activiteiten.

Lees meer
Online Jeugd Schaaksimultaan

12 Jan 2021

De tweede woensdagmiddag, 20 januari 2021, van het Tata Steel Chess Tournament staat ook dit jaar in het teken van een feestelijke schaaksimultaan voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Vanwege COVID-19 is het programma dit jaar online, met een supergaaf simultaantoernooi in samenwerking met Chessity. Een middag lang lekker veel partijtjes spelen. En wie weet mag jij wel schaken tegen één van de vier echte schaakpro’s!

Lees meer
Wojataszek en Grandelius op Tata Steel Chess Tournament

30 Dec 2020

Radoslaw Wojtaszek (Polen) en Nils Grandelius (Zweden) nemen in januari deel aan het Tata Steel Chess Tournament 2021. Zij vervangen Ian Nepomniachtichi en Nodirbek Abdusattorov, die onlangs hebben afgezegd.

Lees meer
Harikrishna vervangt Mamedyarov op Tata Steel Chess Tournament

17 Dec 2020

Pentala Harikrishna zal op het Tata Steel Chess Tournament Shakhryar Mamedyarov vervangen. Mamedyarov heeft laten weten dat hij de 83e editie van het Tata Steel Chess Tournament niet kan bijwonen in januari. De 34-jarige Harikrishna is 22e op de wereldranglijst, met een rating van 2732 . De laatste keer dat Harikrishna in actie kwam op het Tata Steel Chess Tournament was in 2017. Hij eindigde toen als 9e. Het Tata Steel Chess Tournament 2021 vindt plaats in De Moriaan in Wijk aan Zee van 15 tot en met 31 januari 2021.

Lees meer
Sterk deelnemersveld Tata Steel Chess Tournament 2021

10 Dec 2020

Wereldkampioen Magnus Carlsen is in januari weer van de partij als het Tata Steel Chess Tournament 2021 van start gaat. Het is het eerste fysieke toernooi waar Carlsen aan deelneemt sinds hij de dertig is gepasseerd. En het is pas het tweede grote internationale schaaktoernooi dat doorgang vindt sinds de uitbraak van het coronavirus. De Noorse wereldkampioen voelt zich helemaal in zijn element in Wijk aan Zee. Hij maakt er in januari voor de 17e keer zijn opwachting. Naast Carlsen doen nog vier spelers uit de top 10 van de wereld mee: Fabiano Caruana (de winnaar van dit jaar en nummer 2 van de wereld), Ian Nepomniachtchi (4), Maxime Vachier-Lagrave (5) en Shakhryar Mamedyarov (8). Vanzelfsprekend is Nederlands beste schaker, Anish Giri (11), weer van de partij. Ook Iraans supertalent Alireza Firouzja (18) doet weer mee aan ‘het Wimbledon van het schaken’. Het Tata Steel Chess Tournament 2021 vindt plaats in De Moriaan in Wijk aan Zee van 15 tot en met 31 januari 2021. Of er (een beperkt aantal) bezoekers in De Moriaan mogen komen kijken hangt af van de dan geldende coronamaatregelen. Alle partijen zijn online live te volgen.

Lees meer
Tata Steel Nederland kondigt 300 miljoen extra investering aan voor verdere reductie overlast

8 Dec 2020

Tata Steel Nederland (TSN) kondigt nieuwe acties aan die de impact van stof en geur drastisch verminderen. Voor dit maatregelenpakket, Roadmap+, doet Tata Steel een extra investering van 300 miljoen euro op het terrein in IJmuiden. Met de projecten wordt onmiddellijk gestart, in overleg met de provincie.

Lees meer
Tata Steel Chess Tournament 2021 Gaat Door

7 Dec 2020

De directie van Tata Steel heeft vandaag bekendgemaakt dat de 83e editie van het Tata Steel Chess Tournament in januari doorgang vindt. Door de coronacrisis zijn veel evenementen afgelast, zo ook in de schaakwereld. Na nauw overleg met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, NOC*NSF en de lokale en regionale overheid (waaronder de Veiligheidsregio Kennemerland) heeft Tata Steel vastgesteld dat het mogelijk is om een topsportevenement te organiseren met de 14 grootmeesters van de Tata Steel Masters in De Moriaan in Wijk aan Zee in januari. Dat gebeurt wel met de nodige strenge voorzorgsmaatregelen en vanzelfsprekend met inachtneming van alle dan geldende coronamaatregelen. De gezondheid van spelers, eventuele bezoekers en de staf en medewerkers staat voorop. Door de beperkingen rondom het coronavirus is het deze editie niet mogelijk om de Tata Steel Challengers of amateurtoernooien te organiseren. Ook Chess On Tour, waarbij de grootmeesters een dag in een andere stad spelen, moet een jaar pas op de plaats maken. Het Tata Steel Chess Tournament 2021 vindt plaats in De Moriaan in Wijk aan Zee van 15 tot en met 31 januari 2021.

Lees meer
CO2 rechten en Tata Steel

18 Nov 2020

Het kopen en verkopen van emissierechten komt veel voor bij bedrijven zoals het onze om ervoor te zorgen dat we emissierechten matchen met emissies. Tegelijkertijd streven we ernaar om onze uitstoot te verminderen en zetten we daarom volop in op de verduurzaming van onze processen zodat we in 2050 CO2 neutraal staal kunnen maken.

Lees meer
Tata Steel heeft plannen voor grootste CO2 afvanginstallatie ter wereld

17 Nov 2020

Tata Steel is gestart met de voorbereidende plannen voor een project om op relatief korte termijn CO2 af te vangen uit de hoogovens en voor opslag te transporteren naar lege gasvelden onder de Noordzee. Dit levert voor Tata Steel in IJmuiden 30% CO2 reductie op. En dat betekent weer een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen van 2030.

Lees meer
Tata Steel start voorbereiding van splitsing en mogelijke verkoop van Tata Steel Nederland

13 Nov 2020

Als onderdeel van de presentatie van de resultaten van het tweede kwartaal in Mumbai, heeft Tata Steel Limited vandaag aangekondigd dat het in gesprek is met SSAB over de mogelijke overname van de Nederlandse activiteiten van Tata Steel, inclusief de staalfabriek in IJmuiden. Het bedrijf is ook begonnen met besprekingen met de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Tata Steel Nederland en het proces zal naar de volgende fase gaan, inclusief due diligence en overleg met belanghebbenden.

Lees meer
Verklaring Directie en Raad van Commissarissen Tata Steel Nederland

13 Nov 2020

De Directie en Raad van Commissarissen (RvC) van Tata Steel Nederland (TSN) zijn uiteraard op de hoogte gesteld van de gesprekken die onze aandeelhouder Tata Steel Limited (TSL) voert met het Zweedse SSAB over een mogelijke overname van TSN. Directie en RvC staan in beginsel positief tegenover deze gesprekken. Een overname door SSAB zou mogelijkheden kunnen bieden om de duurzame continuïteit van het Nederlandse staalbedrijf te borgen.

Lees meer
Tata Steel en POSCO bundelen krachten in hyperloop samenwerking

9 Nov 2020

Staalfabrikanten Tata Steel en POSCO uit Zuid-Korea gaan samenwerken bij het ontwikkelen en testen van geavanceerde staalsoorten en buisontwerpen. De innovatieve nieuwe buisontwerpen worden gebruikt om een hyperloop te creëren – een buis die groot genoeg is om een passagiers- of vrachtcapsule op zeer hoge snelheden, maar met een zeer laag energieverbruik te verplaatsen.

Lees meer
Windpark Ferrum operationeel, Velsen behaalt duurzame mijlpaal

27 Oct 2020

Windpark Ferrum, de drie windturbines op het bedrijfsterrein van Tata Steel langs de Reijndersweg in IJmuiden, is deze week formeel opgeleverd. Hiermee start de operationele fase van het windproject, dat een verwachte levensduur van 25 jaar heeft.

Lees meer
Noordhollands Dagblad geeft verkeerde voorstelling van onze financiële situatie

28 Sep 2020

In de artikelen gaat de krant ernstig de fout in met beweringen dat geld uit de Nederlandse vestiging via onheuse constructies door het moederbedrijf zou worden afgeroomd. “De artikelen zijn grotendeels misleidend en onjuist ”, zegt Henrik Adam namens de directie van Tata Steel.

Lees meer
Toelichting artikel Noordhollands Dagblad

26 Sep 2020

Het Noordhollands Dagblad heeft een artikel over Tata Steel gepubliceerd. Het bevat een aantal onjuistheden. Bijgaand de reactie die we de krant hebben gestuurd naar aanleiding van hun vragen.

Lees meer
Tata Steel zet zich in voor verantwoorde staalproductie over de hele wereld

24 Sep 2020

Tata Steel heeft zich aangesloten bij Responsible SteelTM, een organisatie die gaat over de wereldwijde normeringen binnen de staalproductie. Alle Tata Steel vestigingen in 26 landen zijn lid geworden van deze non-profit organisatie met leden uit elke fase van de toeleveringsketen van staal. Tata Steel is een van de grootste staalproducenten ter wereld met een lidmaatschap.

Lees meer
Nieuwe havenkraan gearriveerd

21 Sep 2020

Een huzaren stukje is geleverd. Dit weekend is bij Tata Steel in IJmuiden een nieuwe havenkraan aangekomen voor het lossen van zeeschepen met grondstoffen voor de staalproductie.

Lees meer
Nieuwe havenkraan voor Tata Steel in IJmuiden

3 Sep 2020

Als het weerbeeld gunstig blijft, wordt in de loop van volgende week bij Tata Steel in IJmuiden een nieuwe havenkraan afgeleverd voor het lossen van zeeschepen met grondstoffen voor de staalproductie. Het transport is bepaald geen sinecure: de 62 meter hoge, 108 meter lange en 32 meter brede kraan werd op 26 augustus in Polen op een ponton van 100 bij 33 meter geplaatst en is sinds 30 augustus over zee onderweg naar IJmuiden. Na aankomst wordt de kraan aangemeerd in de eigen zeehaven van Tata Steel in IJmuiden. Na het treffen van de nodige voorbereidingen zal de 1.950 ton zware kraan een paar dagen later op de kop van de havenkade worden geplaatst, naast de huidige kranen. De verwachting is dat de loskraan twee maanden later volledig operationeel is. De eigen zeehaven behoort tot de vele sterke punten van het staalbedrijf, dat een ideale ligging combineert met een uitgekiende configuratie van fabrieken, installaties en R&D-faciliteiten waarin aan de ontwikkeling van de nieuwste staalsoorten wordt gewerkt.

Lees meer
Brandveiligheid bij Tata Steel

28 Aug 2020

Bij Tata Steel staat veiligheid voorop. Dat geldt ook voor brandveiligheid. De gebouwen van Tata Steel moeten voldoen aan de wettelijke vereisten op het gebied van brandveiligheid.

Lees meer
Alle zeilen bijzetten om CO2 emissies te reduceren

18 Aug 2020

Waterstoftechnologie is veelbelovend om de CO2 emissies in de staalindustrie terug te brengen. Over dit onderwerp is afgelopen periode veel geschreven en horen we veel verschillende meningen. Feit is dat op dit moment de waterstof technologie nog onvoldoende ontwikkeld is om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen. In Nederland is vooralsnog onvoldoende groene waterstof beschikbaar om aan de vraag van de samenleving (mobiliteit, huisvesting, industrie) te voldoen. Wij moeten ons daarom niet blind staren op de ‘heilige graal’ genaamd waterstof, maar alle technologieën gebruiken om de CO2-uitstoot te verminderen.

Lees meer
Digitaal bouwen aan HIsarna

12 Aug 2020

Een groep studenten van de TU Delft heeft afgelopen maanden een digitaal procesmodel gebouwd voor HIsarna. Een zogenaamde virtuele HIsarna.

Lees meer
Samen voor een duurzame Automotive sector

6 Aug 2020

Duurzaamheid is een cruciaal onderwerp in de Automotive sector. Lichtgewicht toepassingen, de ontwikkeling van elektrische voertuigen en een verantwoorde productie zijn belangrijke punten op de duurzaamheidsagenda van autofabrikanten

Lees meer
Tata Steel en ICT

20 Jul 2020

Het artikel in het Noord Hollands Dagblad over de ICT zaken doet onrecht aan de gang van zaken bij ons bedrijf.

Lees meer
Tata Steel moderniseert IT

10 Jul 2020

Tata Steel Europe heeft onlangs een nieuw contract getekend voor de komende vijf jaar met Tata Consultancy Services (TCS) om de IT-services van het bedrijf verder te moderniseren.

Lees meer
Tata Steel Nederland sluit akkoord met vakbonden

3 Jul 2020

Tata Steel Nederland heeft na constructief overleg vanochtend een overeenkomst gesloten met de vakbonden.

Lees meer
Feiten over Tata Steel en zoetwaterverbruik

2 Jul 2020

Tata Steel in IJmuiden gebruikt jaarlijks in totaal zo’n 33 miljard liter zoet water.

Lees meer
Tata Steel kondigt vertrek aan van Theo Henrar als Nederlandse directievoorzitter

18 May 2020

Tata Steel Europa (TSE) kondigt aan dat Theo Henrar zal terugtreden als voorzitter van de directie van Tata Steel Nederland B.V. (TSN) per 31 mei 2020. De terugtreding is in onderling overleg tot stand gekomen. TSE streeft ernaar in de komende weken een opvolger te kunnen aankondigen.

Lees meer
Start testfase van Windpark Ferrum bij Wijk aan Zee

18 May 2020

De drie windturbines van Windpark Ferrum langs de Reijndersweg zijn inmiddels volledig geïnstalleerd. Het project gaat nu de testfase in. Vanaf vandaag begint het projectteam met het laten ‘proefdraaien’; voor het eerst zullen de wieken van de turbines in beweging komen voor de eerste serie checks.

Lees meer
Een duidelijke weg naar CO2-neutrale staalproductie

14 May 2020

Annemarie Manger, Directeur Sustainability, Health, Safety, Environment & Quality, vertelt over wat nodig is om een CO2-neutrale staalproducent te worden.

Lees meer
4 mei dodenherdenking bij Tata Steel zonder publiek

5 May 2020

Dit jaar was de 4 mei herdenking van Tata Steel anders dan anders. In verband met de coronamaatregelen kon er geen publiek aanwezig zijn.

Lees meer
Zeebaars vangen bij Tata Steel voor onderzoek naar glasaal

30 Apr 2020

Onderzoekers van Wageningen Marine Research monitoren jaarlijks de intrek van glasaal vanuit zee naar de Nederlandse binnenwateren. Om kennis op te doen over het mogelijk jagen van grotere roofvissen op glasaal bij waterbarrières zoals sluizen maken onderzoekers gebruik van zeebaarzen die gisteren gevangen zijn in de Staalhaven van Tata Steel. Na afloop van het onderzoek worden de dieren weer uitgezet.

Lees meer
Uitwisseling geurgegevens eNose-netwerk Tata Steel en provincie

22 Apr 2020

De provincie Noord-Holland en Tata Steel starten een pilot om gegevens uit te wisselen uit de verschillende elektronische neuzen (eNoses) die in de omgeving staan. Dit helpt bij het opsporen van de waarschijnlijke bronnen, zodat maatregelen genomen kunnen worden om geuroverlast te voorkomen.

Lees meer
Tulpen opsteker voor ouderen

17 Apr 2020

Leden van het Tata Steel young professional netwerk de Magneet, hebben ouderen in seniorencentrum Zeewijk in IJmuiden in het zonnetje gezet. De bewoners kregen allemaal een bos tulpen overhandigd.

Lees meer
Live natuurbeelden vanaf terrein Tata Steel

6 Apr 2020

Vanaf vandaag kunnen natuurliefhebbers weer genieten van live natuurbeelden vanaf het terrein van Tata Steel in IJmuiden. De natuurcamera staat dit jaar gericht op de ijsvogelwand bij een sloot op het noordterrein. Op deze plek hebben vrijwilligers van de Vogelwerkgroep onlangs de oever geschikt gemaakt voor de ijsvogel, die graag broedt in steile wanden aan het water. De felgekleurde vogel is inmiddels meerdere malen gesignaleerd in de takken boven en naast de ijsvogelwand. De grote vraag is natuurlijk of hij dit jaar al gaat broeden op deze locatie. De natuurwebcam wordt van energie voorzien door zonnepanelen en start enkele uren na zonsopgang met het doorsturen van live beelden. Na zonsondergang zendt de webcam ook in het donker nog enige tijd infraroodbeelden uit, totdat de opgespaarde energie is verbruikt.

Lees meer
Coronabeleid bij Tata Steel

27 Mar 2020

Tata Steel volgt het beleid van de overheid en het RIVM met betrekking tot het coronavirus nauwgezet op en heeft de voorgeschreven maatregelen geïmplementeerd.

Lees meer
Tata Steel werkt met man en macht aan vraag naar blik

27 Mar 2020

Bij de afdeling verpakkingsstaal, werken de mensen van Tata Steel met man en macht om de toenemende vraag naar staal voor blik te kunnen verwerken. Door de huidige ontwikkelingen omtrent het coronavirus is de verkoop van ingeblikt voedsel sterk gestegen. Hoewel de staalsector in bepaalde sectoren te maken heeft met verminderde vraag als gevolg van de gevolgen van de corona-maatregelen, is er sprake van een toegenomen behoefte aan verpakkingsstaal.

Lees meer
Geluidproeven schrootpark mogelijk hoorbaar op 14 maart

13 Mar 2020

Wij werken hard aan het verminderen van de geluidsoverlast door onze schrootactiviteiten. Daarom hebben we recentelijk als proef twee U-vormige schappen met aangrenzende geluidsmuren gebouwd op het schrootpark. In de proef testen we of de handling van extern schroot in de schappen minder geluidsverspreiding naar de omgeving oplevert. In het kader daarvan zullen we morgen, zaterdag 14 maart, geluidsproeven op het schrootpark uitvoeren die mogelijk hoorbaar zijn in de omgeving. De geluidsproeven starten in de ochtend, vanaf circa 7:00 uur tot uiterlijk 15.00 uur.

Lees meer
Vrijwilligers Vogelbescherming maken ijsvogelwand bij Tata Steel

10 Mar 2020

Afgelopen weekend heeft een groep vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Midden Kennemerland bij Tata Steel een ijsvogelwand aangelegd. Dat gebeurde in een sloot aan de rand van het terrein van de staalfabrikant. Ter plekke is de oever steil afgegraven, omdat de ijsvogel nestelt in steile wanden aan het water. Op deze locatie worden regelmatig ijsvogels gezien, die de afgelopen jaren even verderop buiten het terrein van Tata Steel hebben geprobeerd te broeden. Dat was echter niet erg succesvol, omdat ze daar regelmatig verstoord werden door fotografen en wandelaars. Op dit deel van het terrein van Tata Steel is het heel rustig en de verwachting is dan ook dat de ijsvogel hier met succes gaat broeden nu de oever geschikt is om nesten in te maken. De vrijwilligers hebben tevens de locatie opgeknapt waar al jarenlang een kolonie zeldzame oeverzwaluwen broedt bij Tata Steel.

Lees meer
Veiligheid staat voorop bij Tata Steel

6 Mar 2020

In het Noordhollands Dagblad is een artikel verschenen over de afhandeling van arbeidsongevallen. Tata Steel heeft hierop een reactie gegeven.

Lees meer
Founder’s Day 2020: Tata Steel in actie voor het goede doel

4 Mar 2020

Op dinsdag 3 maart werd in IJmuiden Founder’s Day gevierd, de geboortedag van bedrijfsoprichter Jamsetji Tata. Inmiddels is het een jaarlijkse traditie om op en rondom Founder’s Day allerlei acties voor het goede doel te organiseren.

Lees meer
Open Dag bedrijfsschool Tata Steel 5 maart

25 Feb 2020

Op donderdag 5 maart organiseert Tata Steel een Open Dag op de Academy in Velsen-Noord. Dan kunnen jongeren en degenen die een carrièreswitch richting de techniek overwegen kennismaken met de bedrijfsschool van Tata Steel. Tijdens deze Open Dag staan de deuren van de Academy van 14.00 tot 18.00 uur open voor iedereen met belangstelling voor een uitdagende opleiding en baan in de techniek. Leerlingen en docenten van de Academy van Tata Steel vertellen over de opleidingen en de carrièremogelijkheden bij het staalbedrijf. Bezoekers kunnen ook kennismaken met de nieuwste technologieën die tijdens de opleidingen aan bod komen, waaronder 3D-printen, robotica en virtual reality.

Lees meer
Artikel over klimaatscepticus

22 Feb 2020

De Volkskrant en Follow the Money hebben een artikel gepubliceerd over klimaatscepticus professor Böttcher. Het klopt dat het toenmalige Koninklijke Hoogovens (later Corus) professor Böttcher financieel heeft ondersteund. De huidige directie van Tata Steel Nederland was niet op de hoogte van deze financiering tussen de 20 en 30 jaar geleden.

Lees meer
Stikstof blokkeert restwarmte inzet vanuit Tata Steel

20 Feb 2020

In de IJmondgemeenten (Beverwijk, Heemskerk en Velsen) is door HVC en de Provincie Noord-Holland de haalbaarheid van een regionaal warmtenet onderzocht. Een van de mogelijkheden die bekeken is, betrof de mogelijkheid om restwarmte uit het productieproces van Tata Steel te kunnen inzetten voor dit warmtenet.

Lees meer
Bericht incident woensdagmorgen 19 februari

19 Feb 2020

Op woensdag 19 februari 2020 heeft zich om 10.35 bij Harsco een knal voorgedaan. Dit vond plaats tijdens werkzaamheden bij een van de converterslakputten.

Lees meer
Athos-project in trek bij potentiële samenwerkingspartners

5 Feb 2020

Athos, het gezamenlijke project van Gasunie, EBN, Port of Amsterdam en Tata Steel gericht op afvang, transport, opslag en hergebruik (CCUS) van CO2 in de Noordzeekanaalregio, heeft in november 2019 een uitvraag gedaan naar mogelijk geïnteresseerde klanten en CO2-opslagpartners. Hierop is een ruim voldoende aantal reacties gekomen.

Lees meer
Centrale rol voor staal in circulaire economie

3 Feb 2020

In Nederland staat de week van 3 tot 7 februari in het teken van de circulaire economie. Een thema dat hoog op de agenda staat van het bedrijfsleven, gedreven door de ambitie van de Nederlandse overheid om in 2050 circulair te zijn. Door zijn unieke eigenschappen kan staal in verscheidene sectoren een grote rol spelen in de transitie naar een circulaire economie.

Lees meer
Start bouw Windmolens windpark Ferrum bij Tata Steel

28 Jan 2020

De bouw van de drie windmolens van Windpark Ferrum langs de Reijndersweg bij Wijk aan Zee is begonnen. Alle voorbereidingen waren al getroffen. De funderingen zijn helemaal klaar en ook wordt er al gewerkt aan de aanleg van de kabels voor de netaansluiting. De komende periode zullen de drie windmolens omhoog gaan.

Lees meer
Torentje Schaak Simultaan in Tweede Kamergebouw

28 Jan 2020

Fabiano Caruana, winnaar van het Tata Steel Chess Tournament 2020, geeft momenteel de Torentje Schaak simultaan in de Statenpassage van de Tweede Kamer.

Lees meer
David Anton Guijarro wint Tata Steel Challengers

26 Jan 2020

David Anton Guijarro heeft vandaag na een spannende ontknoping de Tata Steel Challengers gewonnen. Daarmee verdient hij een plaats in de Tata Steel Masters 2021. De laatste ronde van het Tata Steel Chess Tournament begon vandaag met een groot applaus voor Fabiano Caruana, die gisteren al de Tata Steel Masters wist te winnen. Vandaag eindigde zijn partij met zwart tegen Vladislav Artemiev in nog een overwinning voor Caruana. Daarmee behaalt Caruana een indrukwekkende score van 10 punten uit 13 partijen. Caruana blijft nog even in ons land, want op dinsdag 28 januari speelt hij in Den Haag het Torentje Schaak simultaan-toernooi in het Tweede Kamergebouw.

Lees meer
Caruana wint Tata Steel Chess Tournament 2020

25 Jan 2020

Fabiano Caruana (1992 / V.S.) heeft vandaag het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Caruana begon de 12e en voorlaatste speelronde met 1 punt voorsprong op wereldkampioen Magnus Carlsen. Carlsen speelde met wit remise tegen Vladislav Artemiev (Rusland). Caruana won met wit van Jan-Krzysztof Duda (Polen) en creëerde daarmee een voorsprong van 1,5 punt op Carlsen met nog slechts één ronde te gaan. Voor Caruana is het de eerste keer dat hij het Tata Steel Chess Tournament op zijn naam schrijft. Caruana is momenteel de nummer twee van de wereld. In maart is hij een van de deelnemers aan het Kandidatentoernooi, waar wordt bepaald wie eind dit jaar om de wereldtitel tegen Carlsen mag spelen. Twee jaar geleden won Caruana het Kandidatentoernooi, maar wist vervolgens Carlsen niet te onttronen.

Lees meer
Max Euwe Chess Court geopend bij Montessorischool in Beverwijk

23 Jan 2020

Donderdag 23 januari is het Max Euwe Chess Court op het schoolplein van de Montessorischool in Beverwijk geopend.

Lees meer
Opleiding procestechniek bedrijfsschool Tata Steel beste van Nederland

20 Jan 2020

De opleiding procestechniek van de Academy van Tata Steel in IJmuiden is naar het oordeel van De Keuzegids niet alleen een topopleiding, maar ook de beste opleiding procestechniek van Nederland. De opleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde scoorden ook hoog in het onderzoek. Daarmee is de bedrijfsschool van Tata Steel toonaangevend waar het gaat om technisch onderwijs. Op dinsdag 21 januari is er een Open Dag op de Academy van Tata Steel. Van 15.00 tot 20.30 uur kan iedereen die belangstelling heeft voor de technische opleidingen van het staalbedrijf een kijkje komen nemen.

Lees meer
Tata Steel krijgt last onder dwangsom van Omgevingsdienst voor rauwe kooks bij Kooksfabrieken

20 Jan 2020

Tata Steel is door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) geïnformeerd over haar besluit een last onder dwangsom op te leggen voor het ontstaan van rauwe kooks in de ovens van de twee Kooksfabrieken.

Lees meer
Schaakgrootmeesters spelen in Philips Stadion PSV

16 Jan 2020

Om 14.00 uur zijn de beste schakers van de wereld in het Philips Stadion van PSV in Eindhoven begonnen aan de vijfde ronde van het Tata Steel Chess Tournament. De ronde werd geopend door PSV-speler Daniel Schwaab in aanwezigheid van directeur Toon Gerbrands, wethouder Sport Stijn Steenbakkers en Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland). Er zijn veel schaakliefhebbers speciaal voor dit Chess On Tour evenement naar Eindhoven gekomen, zelfs uit omringende landen. Anish Giri speelt vandaag tegen het Iraanse supertalent Alireza Firouzja (16). De andere Nederlander in de Tata Steel Masters, Jorden van Foreest, speelt tegen Fabiano Caruana (nummer twee van de wereld). Wereldkampioen Magnus Carlsen neemt het op tegen Daniil Dubov uit Rusland. In het PSV-stadion vindt vandaag ook een schaaktoernooi voor scholen plaats. Tevens wordt er een symposium gehouden over de maatschappelijke relevantie van schaken en de verbinding tussen fysieke sport en denksport.

Lees meer
Schaakgrootmeesters aan de bal bij Telstar

15 Jan 2020

De internationale grootmeesters van het Tata Steel Chess Tournament hebben vanmiddag in het Telstar stadion hun onderlinge voetbalwedstrijd gespeeld. Voorzien van een aanvoerdersband betraden wereldkampioen Magnus Carlsen en Loek van Wely (grootmeester en Eerste Kamerlid) met hun teams het veld. De twee teams bestonden elk uit een combinatie van schakers en spelers van Telstar. Zij kregen een spelersescorte van basisschoolleerlingen die bij Telstar deelnamen aan de schaaksimultaan voor scholen. Wethouder Sport Bram van Diepstraten van de Gemeente Velsen heette de spelers welkom. De grootmeesters lieten vanmiddag zien dat denksport en fysieke sport een goede combinatie vormen. Het strategisch inzicht achter het bord werd vandaag op het veld in de praktijk gebracht. De eindstand was 8 - 5 voor de ploeg van Magnus Carlsen. Beide teams traden twee keer eerder tegen elkaar aan bij Telstar: in 2016 (winst Team Van Wely) en in 2017 (winst team Carlsen).

Lees meer
Open Dag bedrijfsschool Tata Steel

13 Jan 2020

Op dinsdag 21 januari kunnen jongeren en degenen die een carrièreswitch richting de techniek overwegen kennismaken met de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden. Tijdens deze Open Dag staan de deuren van de Academy van 15.00 tot 20.30 uur open voor iedereen met belangstelling voor een uitdagende opleiding en baan in de techniek. De opleidingen van Tata Steel zijn ook zeer geschikt voor zij-instromers. Leerlingen, praktijkbegeleiders en docenten van de Academy van Tata Steel vertellen over de opleidingen en de carrièremogelijkheden bij het staalbedrijf. Bezoekers kunnen ook kennismaken met de nieuwste technologieën die tijdens de opleidingen aan bod komen, waaronder 3D-printen, robotica en virtual reality. Het is ook mogelijk om een kijkje te nemen bij de Technische Dienst of in een van de fabrieken.

Lees meer
Tata Steel Chess Tournament 2020 geopend

10 Jan 2020

Vanmiddag is bij Tata Steel in IJmuiden de 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament van start gegaan. Het sterke deelnemersveld, bestaande uit een mix van top tien spelers en jong talent, staat garant voor twee weken vol spannende en verrassende partijen. Wereldkampioen Magnus Carlsen treft onder meer voormalig wereldkampioen Vishwanathan Anand (die voor de 20e keer meedoet in Wijk aan Zee), Fabiano Caruana (de huidige nummer twee van de wereld), Nederlander Anish Giri en het jonge supertalent uit Iran, Alireza Firouzja (16). Laatstgenoemde slaagde er recentelijk bijna in om Carlsen te verslaan in het wereldkampioenschap blitz (supersnelschaak), maar verloor in gewonnen stelling door tijdnood. Hij eindigde als tweede in een sterk veld. Tijdens het Tata Steel Chess Tournament treffen Carlsen en Firouzja elkaar voor het eerst in een klassiek schaaktoernooi. Schaakliefhebbers uit de hele wereld kijken daar reikhalzend naar uit. De meest opvallende uitkomst van de loting voor de partijen van morgen is dat Anish Giri het gelijk moet opnemen tegen wereldkampioen Magnus Carlsen.

Lees meer
Tata Steel Chess Festival in Wijk aan Zee

8 Jan 2020

Op zaterdag 18 en zondag 19 januari vindt in Wijk aan Zee het Tata Steel Chess Festival plaats. Tijdens dit tweedaagse familiefestival worden in Wijk aan Zee van 13.00 tot 17.00 uur speciaal voor kinderen diverse activiteiten georganiseerd rond het Tata Steel Chess Tournament.

Lees meer
Schaakgrootmeesters voetballen bij Telstar

8 Jan 2020

Op woensdag 15 januari vindt bij Telstar (Velsen-Zuid) een bijzondere voetbalwedstrijd plaats. Dan betreden namelijk schaakgrootmeesters van de Tata Steel Masters en de Tata Steel Challengers het veld om samen met spelers uit de selectie van Telstar een vriendschappelijke wedstrijd te spelen. Het karakter mag dan vriendschappelijk zijn, maar het zal er ongetwijfeld fel aan toegaan, gegeven de gedrevenheid die topsporters als wereldkampioen Magnus Carlsen kenmerkt. De aanvoerders van de twee teams zijn Magnus Carlsen en Loek van Wely, schaakgrootmeester en Eerste Kamerlid. Van Wely treft Carlsen tegenwoordig niet meer achter het bord, maar is erop gebrand om de wereldkampioen volgende week op het veld van Telstar te verslaan.

Lees meer
Schaakgrootmeesters Giri en Van Foreest bezoeken Philips Stadion

7 Jan 2020

Aan de vooravond van het Tata Steel Chess Tournament bezochten grootmeesters Anish Giri en Jorden van Foreest vandaag het Philips Stadion in Eindhoven voor een Meet and Greet met schaakliefhebbers. Op donderdag 16 januari spelen ze daar met de Tata Steel Masters, waaronder wereldkampioen Magnus Carlsen, de 5e ronde van het ‘Wimbledon van het schaken’. De grootmeesters maakten een praatje, speelden wat partijtjes schaak met een aantal jeugdige bezoekers en gingen met bezoekers op de foto. Vanuit heel de wereld wordt er belangstellend uitgekeken naar de 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament. Gaat wereldkampioen Carlsen weer met de hoogste eer strijken of gaat Giri als eerste sinds Jan Timman er met de prijs vandoor? Of gaat het jonge supertalent uit Iran, Alireza Firouzja (16), voor een enorme verrassing zorgen?

Lees meer
Meet and Greet met topschaker Anish Giri in Eindhoven

2 Jan 2020

Schaakliefhebbers kunnen op dinsdag 7 januari in Eindhoven de beste schaker van ons land ontmoeten. Dan komt grootmeester Anish Giri naar Eetcafé De Verlenging in het Philips Stadion in Eindhoven. Giri is de nummer drie van de wereld en bereidt zich momenteel voor op de 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament, dat op 10 januari begint. Giri wordt op 7 januari vergezeld door grootmeester Jorden van Foreest, de tweede Nederlander in de Tata Steel Masters dit jaar. Ook schaakexpert Hans Böhm en toernooidirecteur Jeroen van den Berg zijn van de partij. Schaakliefhebbers kunnen tijdens de Meet and Greet ook achter het bord plaatsnemen om een partij te spelen tegen Giri, Van Foreest of Böhm. Het evenement is voor iedereen vrij toegankelijk en vindt plaats van 10.30 uur tot 12.30 uur. Eetcafé De Verlenging bevindt zich aan de Frederiklaan 10A, 5616 NH Eindhoven. Op donderdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters in het Philips Stadion hun 5e ronde van het Tata Steel Chess Tournament.

Lees meer
Vitiugov vervangt Nepomniachtchi in Tata Steel Masters

2 Jan 2020

Ian Nepomniachtchi, de huidige nummer 5 van de wereld, heeft zich teruggetrokken uit de hoofdgroep van het 82e Tata Steel Chess Tournament. De 29-jarige Rus is naar eigen zeggen ‘oververmoeid’ na een lang en zwaar kalenderjaar 2019. Hij wil zich in alle rust kunnen voorbereiden op het kandidatentoernooi in Jekatarinaburg (15 maart – 5 april 2020). Nepomniachtchi wordt vervangen door zijn landgenoot Nikita Vitiugov (32), momenteel 19e op de wereldranglijst. Net als Firouzja en Artemiev speelde Vitiugov nooit eerder in Wijk aan Zee. Nikita Vitiugov werd op 4 februari 1987 geboren in Leningrad, het huidige Sint Petersburg. Hij heeft een lange staat van dienst en won onder meer de grote open toernooien in Gibraltar (2013), Karlsruhe (2017) en het eerste ‘Prague Masters’ in 2019.

Lees meer
Tata Steel doet mee aan onderzoek naar grootschalige energieopslag

20 Dec 2019

Tata Steel is een van de deelnemers van het RELEASE programma van TU Delft. Dit programma doet onderzoek naar grootschalige energieopslag. Het programma wordt geleid door Paulien Herder, hoogleraar Energy Systems aan de TU Delft, en haar onderzoeksteam en is ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Lees meer
Minder fakkelen Tata Steel door nieuwe Kooksgashouder

17 Dec 2019

Op woensdag 18 december neemt Tata Steel in IJmuiden de nieuwe Kooksgashouder officieel in gebruik. Daarin wordt het kooksgas van de twee Kooks- en Gasfabrieken van het staalbedrijf opgevangen om vervolgens via een pijpleiding over het terrein naar de Warmbandwalserij te worden getransporteerd. Daar wordt het ingezet om de plakkenovens te stoken, dit betekent minder gebruik van aardgas. De nieuwe Kooksgashouder is tweemaal zo groot als de huidige en heeft een capaciteit van 60.000 m3. Door de grotere capaciteit kan het kooksgas op de site effectiever worden benut en hoeft er minder te worden gefakkeld. Tevens is er in de Warmbandwalserij nu minder inzet van aardgas nodig.

Lees meer
Fakkel zichtbaar bij Kooks- en Gasfabriek 1 op 16 en 17 december

13 Dec 2019

Wegens werkzaamheden aan het kooksgasnet bij Tata Steel kan er vanaf maandag 16 december een fakkel zichtbaar zijn bij de Kooks- en Gasfabriek 1 op ons terrein. De werkzaamheden zullen tot dinsdagmiddag 17 december 2019 duren.

Lees meer
Kwaliteit water door lozingen niet in het geding

7 Dec 2019

Het artikel van de Volkskrant van zaterdag 7 december over lozingen op het oppervlaktewater bevat feitelijke onjuistheden, suggestieve beweringen worden als feiten gepresenteerd en belangrijke informatie, waarover de journalisten wel beschikken, wordt weggelaten. Ondanks dat de journalisten door Tata Steel ruimschoots op tijd zijn geïnformeerd over het ontbreken van deze informatie en de feitelijke onjuistheden, hebben zij dit niet overgenomen. En hebben daardoor een kans laten liggen om wel een waarheidsgetrouw verhaal te schrijven.

Lees meer
Informatieloket van Tata Steel in Wijk aan Zee vanaf vandaag open

29 Nov 2019

Tata Steel opende vandaag het loket ‘Tata Steel in de Buurt’ in de Zwaanstraat 20 in Wijk aan Zee waar mensen welkom zijn met vragen over het bedrijf en meer informatie kunnen krijgen over de productieprocessen en de omgevingsmaatregelen uit de Roadmap 2030.

Lees meer
Deelnemersveld Tata Steel Chess Tournament 2020 compleet

25 Nov 2019

Met de bekendmaking vandaag van de grootmeesters in de Tata Steel Challengers is het deelnemersveld van het Tata Steel Chess Tournament 2020 compleet. Opvallend is dat in beide groepen veel talentvolle jonge spelers zitten, die het de gevestigde orde behoorlijk moeilijk kunnen gaan maken. Nederland wordt in de Tata Steel Masters vertegenwoordigd door Anish Giri en Jorden van Foreest, wiens broer Lucas wederom deelneemt aan de Tata Steel Challengers. Andere Nederlanders in de Tata Steel Challengers zijn Erwin l’Ami, Jan Smeets en Max Warmerdam.

Lees meer
CCUS-project Athos polst marktinteresse CO2- levering, - gebruik en - opslaglocaties

14 Nov 2019

Gasunie, EBN, Port of Amsterdam en Tata Steel werken, onder noemer Athos, samen aan de uitwerking van een CCUS-project in het Noordzeekanaalgebied. Onlangs hebben de partijen een haalbaarheidsstudie afgerond en aangekondigd diverse vervolgstudies uit te gaan voeren. Daarvoor nodigt Athos nu partijen uit om hun interesse in het CCUS-project kenbaar te maken.

Lees meer
Grootmeesters Tata Steel Chess Tournament 2020 bekend

12 Nov 2019

Wereldkampioen Magnus Carlsen is in januari weer van de partij tijdens het Tata Steel Chess Tournament, zo heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Het Tata Steel Chess Tournament is een van zijn favoriete toernooien: Carlsen maakt voor de zestiende keer zijn opwachting in Wijk aan Zee. Naast Carlsen doen nog drie grootmeesters uit de top tien van de wereld mee: Fabiano Caruana (2), Nederlander Anish Giri (5) en Ian Nepomniachtchi (6). Oud-wereldkampioen Viswanathan Anand (13e op de wereldranglijst) en oud-winnaar Wesley So (12e) zijn ook van de partij. De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 10 tot en met 26 januari 2020. De grootmeesters trekken traditiegetrouw ook weer het land in. Op donderdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters in het kader van Chess On Tour hun 5e ronde in het Philips Stadion in Eindhoven. Alle speeldagen zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

Lees meer
Open Dag bedrijfsschool Tata Steel

4 Nov 2019

Op dinsdag 19 november kunnen jongeren en degenen die een carrièreswitch richting de techniek overwegen kennismaken met de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden. Tijdens deze Open Dag staan de deuren van de Academy van 15.00 tot 20.30 uur open voor iedereen met belangstelling voor een uitdagende opleiding en baan in de techniek. De opleidingen van Tata Steel staan nadrukkelijk ook open voor zij-instromers. Leerlingen, praktijkbegeleiders en docenten van de Academy van Tata Steel vertellen over de opleidingen en de carrièremogelijkheden bij het staalbedrijf. Bezoekers kunnen ook kennismaken met de nieuwste technologieën die tijdens de opleidingen aan bod komen, waaronder 3D-printen, robotica en virtual reality. Het is ook mogelijk om een kijkje te nemen bij de Technische Dienst of in een van de fabrieken.

Lees meer
Fakkel zichtbaar bij hoogovens

29 Oct 2019

Vanaf woensdag 30 oktober vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan een van de centrales van Vattenfall. Daardoor kan er een fakkel zichtbaar zijn bij de hoogovens op ons terrein. De werkzaamheden zullen tot medio december 2019 duren.

Lees meer
Inschrijving amateurs Tata Steel Chess Tournament 2020 start op 4 november

28 Oct 2019

Veel schaakliefhebbers hebben de datum al vet gemarkeerd in hun agenda: op 4 november start om 10.00 uur de inschrijving voor amateurs die willen deelnemen aan het Tata Steel Chess Tournament 2020. Wat is er voor een fervent schaker nog mooier dan op een steenworp afstand van het strijdtoneel van de wereldtoppers je eigen toernooi te spelen? Dat is een van de elementen die het ‘Wimbledon van het schaken’ zo bijzonder maakt. Niet alleen in Wijk aan Zee, waar in januari zo’n 1.700 schakers van over de hele wereld achter het bord aanschuiven, maar ook elders in Nederland begint de schaakkoorts weer toe te nemen. Het Tata Steel Chess Tournament 2020 vindt plaats in Wijk aan Zee van 10 januari tot en met 26 januari 2020.

Lees meer
Statement naar aanleiding van berichtgeving over transformatieprogramma Tata Steel in Europa

22 Oct 2019

Tata Steel in Europa heeft een transformatieprogramma aangekondigd, waarbij een EBITDA resultaat van £ 750 / € 830 miljoen gerealiseerd moet worden. Onderdeel van het programma vormen ook naar verwachting kostenbesparingen van zo’n 10% of £ 150/ € 170 miljoen op personeelskosten.

Lees meer
Tata Steel opent informatieloket in Wijk aan Zee

18 Oct 2019

Tata Steel opent op vrijdag 29 november een loket in de Zwaanstraat in Wijk aan Zee waar mensen welkom zijn met vragen over het bedrijf en meer informatie kunnen krijgen over de omgevingsmaatregelen uit de Roadmap 2030.

Lees meer
Geluidsmuur schrootpark

17 Oct 2019

Onlangs heeft Tata Steel gemeld dat een deel van de schrootvoorraad van de locatie Velserkom verplaatst wordt naar een nieuwe locatie op het terrein. Dit is midden op het terrein, vlakbij de plek waar vandaan de aanvoer van schroot naar de Staalfabriek altijd al plaatsvond. Het nieuwe schrootpark is inmiddels in gebruik. Tata Steel heeft besloten om een aanvullende maatregel te nemen om verspreiding van geluid te minimaliseren: de bouw van een geluidsmuur.

Lees meer
Recordaantal geslaagden Academy Tata Steel

7 Oct 2019

Maar liefst 126 leerlingen van de Academy van Tata Steel in IJmuiden hebben afgelopen week hun landelijk erkend MBO-diploma ontvangen. Het slagingspercentage bedroeg 91%. Dat zijn twee nieuwe records voor de bedrijfsschool van Tata Steel. Er is veel belangstelling voor de Academy van Tata Steel, waar onlangs 170 nieuwe leerlingen aan hun opleiding zijn begonnen. De bedrijfsschool viert dit jaar haar 80-jarig bestaan.

Lees meer
Studie ‘Athos’ toont haalbaarheid aan

3 Oct 2019

Noordzeekanaalgebied biedt potentieel voor CO2-infrastructuur.

Lees meer
Artikel Groene Amsterdammer: Tata Steel en CO2-uitstoot

25 Sep 2019

Vandaag publiceert weekblad De Groene Amsterdammer een artikel over Tata Steel en CO2-uitstoot waarin wordt beweerd dat Tata Steel jaarlijks meer CO2 uitstoot dan het opgeeft. Dit op basis van een alternatieve rekenmethode en berekeningen. Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat deze bewering onjuist is. Het artikel van de Groene Amsterdammer bevat veel feitelijke onjuistheden en speculaties en schetst een onjuist beeld over Tata Steel en de CO2-emissies van ons staalbedrijf in IJmuiden.

Lees meer
Verplaatsen schrotpark

18 Sep 2019

Vanaf maandag 30 september begint Tata Steel met het verplaatsen van een deel van de schrotvoorraad van de locatie Velserkom naar het midden van ons terrein. Vanaf dat moment vindt daar aan- en afvoer en tussenopslag van recyclebaar schrot plaats. Het gemiddelde geluidsniveau in de omgeving van Wijk aan Zee zal door de verplaatsing van deze activiteiten naar verwachting gelijk blijven.

Lees meer
Ideeën gezocht! Vrijwilligers van Tata Steel aan de slag in de buurt

13 Sep 2019

Heeft u een klus voor de buurt waar onze vrijwilligers bij kunnen helpen?

Lees meer
Aanpassing beleid asbestclaims Tata Steel

13 Sep 2019

Tata Steel heeft na overleg met het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) besloten om de manier waarop asbestzaken worden afgehandeld aan te passen.

Lees meer
Tata Steel Chess on Tour naar PSV Stadion in Eindhoven

8 Jul 2019

De organisatie van het Tata Steel Chess Tournament heeft vandaag bekendgemaakt dat Chess On Tour in 2020 Eindhoven aandoet. Op donderdag 16 januari spelen de wereldtoppers van de Tata Steel Masters hun 5e speelronde in het PSV Stadion. Rondom het evenement zullen door de gemeente en schaakverenigingen speciale activiteiten worden georganiseerd gericht op jongeren en schaken als maatschappelijk verbindend element. Ook de omliggende gemeenten, het bedrijfsleven en Brainport in het bijzonder zullen bij de activiteiten worden betrokken. De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 10 tot en met 26 januari 2020. De tweede Chess On Tour locatie wordt later dit jaar bekendgemaakt.

Lees meer
Testen Gaszuiger bij Kooks- en Gasfabriek 1

1 Jul 2019

In verband met het testen van de nieuwe Gaszuiger bij Kooks- en Gasfabriek 1 zal er op dinsdag 2 juli gedurende de dag een aantal keer voor korte tijd een fakkel zichtbaar zijn. Ook bestaat er kans op een schoorsteenemissie.

Lees meer
Europa’s eerste hyperloop een stap dichter bij het duurzame alternatief voor korteafstandsvluchten

27 Jun 2019

Met trots onthult Hardt Hyperloop vandaag het eerste Europese hyperloopsysteem tijdens haar ‘Grand Reveal’ evenement. De nadruk ligt hierbij op de revolutionaire hyperloop baanwisseltechnologie. Tata Steel leverde hieraan een belangrijke bijdrage.

Lees meer
Reactie Tata Steel op beroep Harsco tegen LOD

27 Jun 2019

Vandaag staat Tata Steel met Harsco in de rechtbank voor een verduidelijking van een voorschrift in de vergunning. Het is belangrijk dat dit helder is, dat maakt het mogelijk om effectiever met elkaar samen te werken en op efficiënte wijze maatregelen te kunnen nemen om overlast tegen te gaan.

Lees meer
Max Euwe Chess Court op Stationsplein geopend

27 Jun 2019

Vanmorgen hebben Myra Rooselaar (Chairwoman van het Tata Steel Chess Tournament) en Serge Ferraro (Wethouder Economische zaken van de gemeente Beverwijk) officieel een nieuw Max Euwe Chess Court geopend op het Stationsplein in Beverwijk.

Lees meer
Fakkel zichtbaar bij Kooks- en Gasfabriek 2

26 Jun 2019

In verband met onderhoudswerkzaamheden bij Kooks- en Gasfabriek 2 in het kooksovengas leidingsysteem is er vanaf woensdag 26 juni tot en met vrijdag 28 juni een fakkel zichtbaar bij deze fabriek.

Lees meer
Ruim 1400 deelnemers aan de start bij 38e editie Tata Steel Marquetteloop

23 Jun 2019

Zondag 23 juni vond de 38e editie van de Tata Steel Marquetteloop plaats in Heemskerk. Ruim 1400 lopers verschenen op deze zonnige dag aan de start. Traditiegetrouw mochten de jongste lopers tot en met 15 jaar de spits afbijten tijdens de Tata - Kids of Steel® run op de 1300 en 3300 meter. Daarna stonden de 7, 14 en 21 kilometer trimlopen op het programma.

Lees meer
Correspondentie met RIVM over rapport gezondheidsrisico’s grafietemissies

20 Jun 2019

Naar aanleiding van de publicatie van het rapport naar de inschatting voor de gezondheidsrisico's van grafietemissies door het RIVM op 4 juni heeft Tata Steel direct contact gezocht met het RIVM over de inhoud van het rapport.

Lees meer
Geluidsoverlast

12 Jun 2019

Op donderdag 13 juni vinden er werkzaamheden plaats bij het Energiebedrijf.

Lees meer
Tata Steel realiseert forse vermindering van overlast met allesomvattend plan

6 Jun 2019

Tata Steel neemt vanaf 2019 tot aan 2030 meer dan 25 maatregelen om de voornaamste bronnen van overlast voor de omgeving aan te pakken. Daarmee gaat het bedrijf de overlast door stof, geluid, geur en licht in de komende jaren fors verminderen.

Lees meer
Definitief programma bewonersbijeenkomst 6 juni

5 Jun 2019

Naar aanleiding van de publicatie van het RIVM-rapport ‘Inschatting gezondheidsrisico’s grafietregen Wijk aan Zee’, heeft Tata Steel het RIVM gevraagd een toelichting op het rapport te geven en vragen daarover te beantwoorden. Het RIVM zal echter niet aanwezig zijn.

Lees meer
Extra maatregelen Tata Steel tegen grafietuitstoot

4 Jun 2019

Tata Steel en staalslakverwerker Harsco kondigen per direct extra maatregelen aan die grafietuitstoot in de omgeving maximaal voorkomen. Het gevolg is dat volledig kan worden gestopt met het vloeibaar gieten van ROZA-slak. De maatregelen zijn een uitbreiding van de acties die grafietemissie de afgelopen maanden al drastisch terug brachte

Lees meer
Presentatie Roadmap 2030: aanpak overlast

27 May 2019

Tata Steel lanceert op 6 juni een meerjarenplan tegen alle vormen van overlast; de Roadmap 2030. Bent u omwonende en wilt u weten wat wij (gaan) doen tegen overlast door stof, geur, geluid en licht? Dan nodigen wij u graag uit voor de presentatie van dit plan. U bent welkom om op donderdagavond 6 juni, in de Moriaan in Wijk aan Zee, de Roadmap 2030 in ontvangst te nemen.

Lees meer
Bedrijfsbrandweer Tata Steel verdubbelt burgerhulpverlening Velsen-Noord

27 May 2019

De bedrijfsbrandweer van Tata Steel heeft geholpen om het aantal burgerhulpverleners in Velsen-Noord te verdubbelen. Burgerhulpverleners worden opgeroepen om in hun woonplaats eerste hulp te verlenen wanneer iemand een hartstilstand heeft en de ambulance nog onderweg is. Rob Martens, werkzaam bij Tata Steel in IJmuiden en tevens vrijwilliger bij de bedrijfsbrandweer van het staalbedrijf, heeft het initiatief genomen om zoveel mogelijk vrijwilligers van de bedrijfsbrandweer bereid te vinden om in Velsen-Noord burgerhulpverlener te worden. De respons was groot: maar liefst 25 korpsleden hebben zich aangemeld als burgerhulpverlener. Daarmee verdubbelt de capaciteit van de burgerhulpverlening in Velsen-Noord. Er is ook behoefte aan meer AED’s in het dorp. Tata Steel heeft daarom twee AED’s aangeschaft, die op strategische locaties in Velsen-Noord worden geplaatst. Een ervan is inmiddels geplaatst bij restaurant Tip-Top.

Lees meer
Metaalsector zet zich in voor verantwoorde metaalketens

23 May 2019

De metaalsector bundelt de krachten voor een impuls aan internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Bedrijven, brancheverenigingen, overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties tekenen daarvoor op 23 mei het convenant ‘Samen naar verantwoorde metaalketens’. Doel is om het internationaal verantwoord ondernemen te bevorderen en om misstanden op het vlak van mensenrechten en milieu in de metaalsector terug te dringen.

Lees meer
Tata Steel orkest krijgt nieuwe instrumenten cadeau

20 May 2019

Tijdens het optreden van het Tata Steel Orkest in De Philharmonie in Haarlem op zaterdag 18 mei heeft Mark Denys, directeur Technical bij Tata Steel in IJmuiden, het orkest namens het staalbedrijf een verzameling nieuwe instrumenten en attributen aangeboden. Dit cadeau van Tata Steel ter waarde van 20.000 euro is een bedankje voor de inzet van het Tata Steel Orkest tijdens de viering van het 100-jarig jubileum van het staalbedrijf in de IJmond.

Lees meer
Eerste schop in de grond voor fabriekshal Tata Steel & Harsco

15 May 2019

Tata Steel en Harsco hebben vandaag met genodigden de eerste schop in de grond gestoken als symbolische start van de bouw van de fabriekshal tegen grafiethinder. Inwoners uit Wijk aan Zee, lokale vertegenwoordigers en overheden waren uitgenodigd om aanwezig te zijn en kregen toelichting over het overkoepelende plan tegen overlast dat Tata Steel op 6 juni zal presenteren aan de omgeving.

Lees meer
Reactie op Volkskrant artikelen over asbestzaken en Tata Steel

11 May 2019

De artikelen in de Volkskrant van zaterdag 11 mei geven een aantoonbaar onjuiste weergave van de behandeling van asbestzaken bij Tata Steel.

Lees meer
Feedback van Europese Commissie ("de Commissie") over voorgenomen joint venture tussen thyssenkrupp en Tata Steel in Europa

10 May 2019

Tata Steel en thyssenkrupp hadden op 30 juni 2018 overeenkomsten getekend om hun Europese staalactiviteiten samen te voegen in een 50/50-joint venture die zich zou richten op klantgerichtheid, technologie en duurzaamheid. De Commissie heeft vandaag de voorgenomen joint venture besproken met zowel thyssenkrupp als Tata Steel. Uit de feedback van de Commissie blijkt steeds duidelijker dat de Commissie niet van plan is de voorgenomen joint venture goed te keuren, aangezien zij aanzienlijke corrigerende maatregelen verwacht in de vorm van de verkoop van activa van de voorgenomen onderneming. Beide partijen hebben intensief contact gehad met alle regelgevende instanties, en met name de Commissie, om toestemming te verkrijgen. Op basis van de door de Commissie gepubliceerde verklaring van bezwaren is een uitgebreid pakket corrigerende maatregelen aangeboden dat alle door de Commissie genoemde punten van zorg bestrijkt. De voorgestelde oplossingen zijn ontwikkeld met inachtneming van de algemene industriële strategie voor de voorgestelde joint venture, het geïntegreerde en complexe karakter van de toeleveringsketen voor de dienstverlening aan klanten en de noodzaak om een duurzaam bedrijf op te bouwen dat de structurele uitdagingen voor de Europese staalindustrie het hoofd zou kunnen bieden. Uit de feedback van de Commissie naar aanleiding van de door haar uitgevoerde markttoets blijkt echter dat het onwaarschijnlijk is dat zij het voorstel ondanks deze maatregelen zal goedkeuren.

Lees meer
Tata Steel neemt ultramoderne opslaghal in gebruik

7 May 2019

Op woensdag 8 mei vindt de officiële opening plaats van de nieuwe, ultramoderne opslaghal voor rollen staal op de site van Tata Steel in IJmuiden. De zogenaamde LA-hal is volledig duurzaam en stelt het staalbedrijf in staat om de logistieke processen te optimaliseren en leveringen aan klanten verder te verbeteren. De nieuwe faciliteit heeft een capaciteit van 50 kiloton en is strategisch gelegen, vlakbij de Dompelverzinklijnen, waar het staal van een laag zink wordt voorzien als bescherming tegen corrosie. In de hal is een speciaal perron aangelegd voor het laden en lossen van treinen.

Lees meer
Tata – Kids of Steel® Run: sportieve uitdaging voor jeugd IJmond

6 May 2019

Kinderen die op zoek zijn naar een sportieve uitdaging kunnen op zondag 23 juni in Heemskerk weer deelnemen aan de Tata – Kids of Steel® Run. Hardloopervaring is geen vereiste. Het evenement is erop gericht om kinderen in een ontspannen sfeer een sportieve ervaring te bieden. Ouders mogen meelopen met hun kinderen. De hardloopwedstrijd maakt onderdeel uit van de 38e editie van de Tata Steel Marquetteloop. Kinderen tot en met 15 jaar kunnen het tegen elkaar opnemen op de 1.300 en 3.300 meter. Tata Steel is sinds 2006 hoofdsponsor van de Tata Steel Marquetteloop, die jaarlijks ruim 2.000 deelnemers trekt. De eigen hardloopvereniging van Tata Steel, de Tata Steel Runners, zal ook aan de start verschijnen. Alle kinderen ontvangen voor de start een hardloopshirt en na afloop is er voor iedereen een fraaie medaille.

Lees meer
Herdenking oorlogsslachtoffers bij Tata Steel

4 May 2019

Vanochtend heeft bij Tata Steel in IJmuiden de herdenking plaatsgevonden van alle burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Tijdens de plechtige bijeenkomst lazen medewerkers van Tata Steel één voor één de namen op van de 69 werknemers van het staalbedrijf in IJmuiden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Leerlingen van basisschool De Plataan uit Velsen-Noord waren aanwezig bij de plechtigheid en droegen een gedicht voor. De herdenking werd verder bijgewoond door medewerkers en directieleden van Tata Steel, wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen en inwoners van de IJmondgemeenten. De herdenkingsceremonie werd opgeluisterd door het Tata Steel Orkest.

Lees meer
Tata Steel en Harsco starten bouw hal op 15 mei

30 Apr 2019

De voorbereidingen voor de bouw van de fabriekshal tegen grafiethinder zijn in volle gang. In samenwerking met Harsco is het toekomstige bouwterrein vrijgemaakt, en op 15 mei kan de schop in de grond. Om dit moment te bezegelen, nodigt Tata Steel omwonenden uit Wijk aan Zee, lokale vertegenwoordigers en overheden uit.

Lees meer
Landelijke finale debatwedstrijd bij Tata Steel

18 Apr 2019

Negen middelbare scholen uit heel Nederland streden vandaag bij Tata Steel in IJmuiden om de eerste plaats in de debatwedstrijd Meet the Boss. Maar liefst 220 leerlingen gingen met elkaar in debat over actuele onderwerpen. Namens Tata Steel zat Ilonka Hofland (Manager Operations van de HTD, de technische dienst van het staalbedrijf) in de jury. Leerlingen van het Regius College uit Schagen wisten de felbegeerde eerste prijs in de wacht te slepen.

Lees meer
Dodenherdenking bij Tata Steel

16 Apr 2019

Op zaterdag 4 mei vindt bij Tata Steel de jaarlijkse herdenking plaats van alle burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Hans van den Berg (directeur van Tata Steel in IJmuiden) en een vertegenwoordiger van de Centrale Ondernemingsraad zullen namens directie en medewerkers van Tata Steel in Nederland kransen leggen bij het oorlogsmonument aan de Wenckebachstraat en bij het gedenkteken ter herinnering aan de dwangarbeiders uit de oorlogsjaren. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst wordt in het bijzonder stilgestaan bij de 69 medewerkers van het staalbedrijf die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Hun namen staan op het oorlogsmonument en zullen door medewerkers van Tata Steel worden opgelezen tijdens de plechtigheid. Leden van het Tata Steel Orkest zullen de plechtigheid begeleiden. Tata Steel nodigt iedereen die belangstelling heeft uit om de herdenking bij te wonen.

Lees meer
Medewerkers Tata Steel zamelen geld in voor KWF

9 Apr 2019

De medewerkers van Tata Steel in Nederland hebben 11.781 euro ingezameld voor het KWF. Hans van den Berg, directeur Tata Steel in IJmuiden, overhandigde de cheque aan Willemijn van den Berg van het KWF. De inzamelingsactie vond plaats op maandag 4 maart jl. in het kader van Founder’s Day. Dat is de geboortedag (3 maart 1839) van Jamsetji Nusserwanji Tata, de oprichter van de Tata Group. Die dag wordt bij alle bedrijven van de Tata Group wereldwijd gevierd door geld in te zamelen voor goede doelen. Jamsetji Tata was een groot filantroop, die maatschappelijk verantwoord ondernemen in India al vroeg op de kaart heeft gezet. Dat is ook de reden waarom 66% van de aandelen van de Tata holding in handen is van goede doelen.

Lees meer
Girls’ Day bij Tata Steel

9 Apr 2019

Vandaag hebben zo’n 140 meiden uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs uit de regio een bezoek gebracht aan Tata Steel in IJmuiden. Het staalbedrijf organiseert deze week twee speciale Girls’ Days om meiden kennis te laten maken met de fascinerende en uitdagende aspecten van werken in een technische omgeving.

Lees meer
Fakkel zichtbaar bij Kooks- en Gasfabriek 1

5 Apr 2019

In verband met onderhoudswerkzaamheden aan de Kooksgashouder van het Energiebedrijf van Tatasteel zal er bij Kooks- en Gasfabriek 1 vanaf vrijdag 5 april 2019 naar verwachting gedurende circa 7 dagen een fakkel zichtbaar zijn.

Lees meer
Werkzaamheden Kooks- en Gasfabriek 1 donderdag 4 april

3 Apr 2019

Bij Kooks- en Gasfabriek 1 van Tata Steel vinden donderdag 4 april 2019 de gehele dag werkzaamheden plaats. Daardoor zijn er lichte rookpluimen zichtbaar op de schoorstenen. Tijdens deze werkzaamheden zullen ook fakkels zichtbaar zijn.

Lees meer
Update: Overlast door grafiethoudend stof in Wijk aan Zee op 2 april

3 Apr 2019

Gisteravond heeft Tata Steel een SMS-bericht verstuurd aan de geabonneerden, omdat er gisteravond bij de slakverwerking bij Harsco helaas grafiethoudend stof is vrijgekomen. Uit onderzoek ter plaatse blijkt dat er inderdaad een kleine hoeveelheid grafiethoudend stof in Wijk aan Zee terecht is gekomen. Er is bij Tata Steel inmiddels ook een paar meldingen binnengekomen uit Wijk aan Zee over glinsterende stofdeeltjes op auto's en huizen. Tata Steel heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied op de hoogte gebracht.

Lees meer
Mogelijk grafietoverlast in Wijk aan Zee

2 Apr 2019

We hebben vanavond een sms-bericht verstuurd omdat er mogelijk grafiet is vrijgekomen. Inwoners van Wijk aan Zee kunnen hier mogelijk overlast van ondervinden.

Lees meer
Tata Steel lanceert integraal plan tegen overlast

30 Mar 2019

Tata Steel presenteert binnen twee maanden een plan om de overlast voor de omgeving integraal aan te pakken. Deze aankondiging deed het bedrijf tijdens het bezoek van de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk aan Tata Steel.

Lees meer
Update: Overlast door grafiethoudend stof in Wijk aan Zee

29 Mar 2019

Vanmorgen heeft Tata Steel een SMS-bericht verstuurd aan de geabonneerden, omdat er vannacht bij de slakverwerking bij Harsco helaas grafiethoudend stof is vrijgekomen. Uit onderzoek ter plaatse blijkt dat er inderdaad grafiethoudend stof in Wijk aan Zee terecht is gekomen. Er is bij Tata Steel inmiddels ook een aantal meldingen binnengekomen uit Wijk aan Zee over glinsterende stofdeeltjes op auto's en huizen.

Lees meer
Mogelijk grafietoverlast

29 Mar 2019

We hebben vandaag een sms-bericht verstuurd omdat er mogelijk grafiet is vrijgekomen. Inwoners van Wijk aan Zee kunnen hier mogelijk overlast van ondervinden. We werken hard aan een blijvende oplossing, onder meer in de vorm van de bouw van een gesloten fabriekshal.

Lees meer
Werkzaamheden Kooks- en Gasfabriek 2

26 Mar 2019

Bij Kooks- en Gasfabriek 2 van Tata Steel vinden vanaf woensdag 27 maart gedurende twee dagen onderhoudswerkzaamheden aan een milieu-installatie plaats. Gedurende de werkzaamheden zullen hierdoor lichte rookpluimen zichtbaar zijn.

Lees meer
Fakkels Kooks- en Gasfabriek 1

23 Mar 2019

In verband met reparatiewerkzaamheden aan Kooks-en Gasfabriek 1 (ten gevolge van eerder incident deze week) wordt er vanaf circa 19.00uur gefakkeld. Er zullen hierdoor meerdere fakkels en rook waarneembaar zijn boven deze fabriek.

Lees meer
Fakkel zichtbaar na ongeval bij Kooks- en Gasfabriek 1

21 Mar 2019

De komende dagen is een fakkel zichtbaar bij Kooks- en Gasfabriek 1. Dit heeft te maken met het ongeval dat gisteren is gebeurd en waarbij vier firmamedewerkers gewond zijn geraakt.

Lees meer
Incident bij Tata Steel

20 Mar 2019

Vanochtend heeft zich bij Kooks- en Gasfabriek 1 bij Tata Steel in IJmuiden tijdens onderhoud van een installatie een explosie voorgedaan. Vier firmamedewerkers hebben daarbij verwondingen opgelopen en zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

Lees meer
Historische oxykalkslikopslag

12 Mar 2019

Op het zuidwestelijke terreindeel van Tata Steel ligt (historisch) oxykalkslik opgeslagen. Oxykalkslik is een restproduct van de staalfabriek en bestaat hoofdzakelijk uit ijzeroxiden en kalk. De opslag is ontstaan in de jaren 1975-1985. Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw wordt door Tata Steel onderzoek verricht om een nuttige toepassing te vinden voor het materiaal.

Lees meer
Volgende stap in verminderen grafietoverlast Tata Steel: aankomst nieuwe slakpannen

7 Mar 2019

Vandaag zijn er bij Tata Steel drie nieuwe slakpannen aangekomen die gebruikt gaan worden voor de verwerking van het ROZA-slak bij Harsco. Tata Steel schaft de nieuwe slakpannen aan zodat de slakken langer kunnen koelen, wat de kans op het vrijkomen van grafiet bij het kiepen van de slak aanzienlijk vermindert.

Lees meer
Founder’s Day 2019: Tata Steel in actie voor KWF

5 Mar 2019

Elk jaar viert Tata Steel op 3 maart Founder’s Day, de geboortedag van Tata Group oprichter Jamsetji Nusserwanji Tata. Omdat Founder's Day dit jaar op een zondag valt, viert Tata Steel in IJmuiden Founder's Day op maandag 4 maart 2019. Inmiddels is het een jaarlijkse traditie om op en rondom Founder’s Day allerlei acties voor het goede doel te organiseren.

Lees meer
Hoogspanningsstation voor wind op zee

1 Mar 2019

Tata Steel in IJmuiden verkoopt een deel van zijn terrein aan TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet. Tennet gaat op dit perceel een hoogspanningsstation bouwen voor het verwerken van stroom die met twee te bouwen windmolenparken op zee wordt opgewekt. Het betreffende terrein, ongeveer 13 hectare groot, ligt ten oosten van het voormalige Centennial festivalterrein.

Lees meer
Update: Vermoeden aanwezigheid chroom 6 op constructie kraan

22 Feb 2019

Bij het verwijderen van oude verf van de constructie van een kraan op het terrein van Tata Steel is eerder deze week een vermoeden ontstaan van de aanwezigheid van chroom 6. De werkzaamheden zijn daarop direct stil gelegd. Stof- en dampvormende werkzaamheden die coatinglagen aantasten, bijv. zagen, slijpen, stralen, lassen, schuren, branden en verspanen van constructiedelen, zijn per direct gestopt.

Lees meer
Werkzaamheden stilgelegd vanwege vermoeden chroom 6

20 Feb 2019

Vanmorgen is bij het verwijderen van oude verf van de constructie van een kraan op het terrein van Tata Steel een vermoeden ontstaan van de aanwezigheid van chroom 6. De werkzaamheden zijn daarop direct stilgelegd.

Lees meer
Bruine pluim waarneembaar boven de Oxystaalfabriek

19 Feb 2019

Woensdag 20 februari is er mogelijk een pluim zichtbaar. Na een korte stilstand zal morgen aan het begin van de ochtend een converter van de Oxystaalfabriek weer in bedrijf worden genomen. Converters zijn vaten waarin staal wordt gemaakt bij Tata Steel. Het kan zijn dat er tijdens het opstarten een bruine pluim boven de Oxystaalfabriek zichtbaar is.

Lees meer
Tata Steel start proef sms-service

15 Feb 2019

Omwonenden snel geïnformeerd bij grafietuitstoot richting Wijk aan Zee.

Lees meer
Stofoverlast Wijk aan Zee

14 Feb 2019

Tata Steel heeft vandaag een aantal meldingen ontvangen uit Wijk aan Zee over grijs stof op auto’s en huizen. Tata Steel betreurt het incident.

Lees meer
Resultaten Brzo inspectie

6 Feb 2019

Enige tijd geleden is Tata Steel geïnformeerd over de bevindingen van de periodieke Brzo-inspectie. Vervolgens zijn er direct op alle onderdelen actieprogramma’s gestart om de geconstateerde tekortkomingen op te lossen.

Lees meer
Verwerking ROZA-slakken op het terrein van Tata Steel

1 Feb 2019

Tot eind 2014 werden de ROZA-slakken voor verwerking bij HARSCO gekoeld op een koelspoor. Dit koelen veroorzaakte geuroverlast. Om deze geuroverlast te verminderen heeft Harsco in 2014, na goedkeuring door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) op eigen terrein proeven gedaan met het direct vloeibaar kiepen van deze ROZA-slak.

Lees meer
Magnus Carlsen wint Tata Steel Chess Tournament 2019

27 Jan 2019

Magnus Carlsen heeft vandaag na een spannende ontknoping het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Carlsen begon de 13e ronde met een half punt voorsprong op Anish Giri, tegen wie hij vandaag met zwart speelde. Zij waren nog de enige kanshebbers op de overwinning. Hun partij eindigde in remise. Giri werd tweede in de Tata Steel Masters en Ian Nepomniachtchi (Rusland) sleepte de derde plaats in de wacht. Met zijn resultaat heeft Carlsen nu zeven keer het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Dat is een indrukwekkende prestatie. Niemand anders is er ooit in geslaagd om het toernooi in Wijk aan Zee meer dan vijf keer te winnen.

Lees meer
Bruine wolk zichtbaar boven de Staalfabriek

21 Jan 2019

Vandaag rond 12.30 uur was er een bruine rookwolk zichtbaar boven de Staalfabriek. Deze bruine wolk is veroorzaakt door een zogenaamde slobber.

Lees meer
Topdrukte op Tata Steel Chess Tournament

21 Jan 2019

Afgelopen weekend togen schaakliefhebbers massaal naar het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Er was geen parkeervak meer vrij, de bussen waren propvol en op de Dorpsweide stonden meer dan 400 auto’s geparkeerd. In totaal waren er zo’n 5000 bezoekers. Die namen natuurlijk een kijkje bij de grootmeesters. Dat leidde er zelfs toe dat er een wachtrij ontstond voor de deur van de speelzaal in De Moriaan. Ook de vele kinderactiviteiten tijdens het Tata Steel Chess Festival weekend waren drukbezocht, van schaakles en schaakwedstrijden tot judo of schaatsen op een kunstbaantje op het Julianaplein. Veel kinderen probeerden ook even een handtekening te scoren of een selfie te maken met een van de grootmeesters na afloop van de partijen. Burgemeester Martijn Smit van Beverwijk opende op zondag de ronde met de traditionele gongslag.

Lees meer
Reactie op artikelen in de Volkskrant van 12 januari 2019

12 Jan 2019

De artikelen in de zaterdageditie van de Volkskrant van 12 januari 2019 bevatten onjuistheden. Tata Steel vindt het belangrijk om daar op te reageren. We willen vooropstellen dat wij de situatie met betrekking tot de stofoverlast en de mogelijke implicaties voor de gezondheid uiterst serieus nemen. Op onze website staan factsheets met meer informatie over de stappen die we zetten om de problemen op te lossen.

Lees meer
Tata Steel Chess Tournament geopend

11 Jan 2019

Vanmiddag is bij Tata Steel in IJmuiden de 81e editie van het Tata Steel Chess Tournament van start gegaan. Het sterke deelnemersveld, bestaande uit een mix van zes van de top tien spelers en opkomende talenten, staat garant voor twee weken van spannende en verrassende partijen. De loting viel voor Anish Giri en Jorden van Foreest gunstig uit. De twee Nederlandse grootmeesters uit de Tata Steel Masters spelen zeven van de dertien partijen met wit. Van Foreest moet het morgen met wit opnemen tegen oud-wereldkampioen Anand. Giri speelt met wit tegen Nepomniachtchi. Wereldkampioen Carlsen speelt in zijn eerste partij met zwart tegen Chinees supertalent Ding Liren, de nummer vier van de wereld. In de Tata Steel Challengers speelt morgen de jongste grootmeester van het Tata Steel Chess Tournament tegen de oudste: de 13-jarige Praggnananndhaa uit India tegen de 52-jarige Bareev uit Canada. De opening werd opgeluisterd door twee optredens van Carolien Borgers en de Tata Steel dansers uit de viering van het eeuwfeest van het staalbedrijf in IJmuiden.

Lees meer
On tour bij Tata Steel

11 Jan 2019

Het terrein van Tata Steel is zo groot als een stad en het terrein ligt verspreid over drie gemeenten. Achter de poorten van ons bedrijf gebeurt veel: grondstoffen komen aan per schip en worden na verschillende processtappen afgevoerd als rollen staal die per spoor, binnenvaartschip, zeeschip of vrachtwagen naar onze klanten gaan. Uiteindelijk komt ons staal, een duurzaam product dat oneindig recyclebaar is, terecht bij u als consument.

Lees meer
Prestigieuze erkenning van World Economic Forum voor Tata Steel

10 Jan 2019

Tata Steel in IJmuiden is door het World Economic Forum uitgeroepen tot ‘Advanced 4th Industrial Revolution Lighthouse Company’. Tata Steel ontvangt deze prestigieuze erkenning voor de toonaangevende wijze waarop advanced analytics binnen het bedrijf wordt ingezet. Daarmee weet Tata Steel de grondstoffenmix te optimaliseren, de opbrengst per processtap te vergroten en de logistiek tussen de verschillende processen en de kwaliteit van het product voor de klant verder te verbeteren. Tata Steel in IJmuiden is op dit vlak toonaangevend in de industrie. Meer dan duizend bedrijven zijn beoordeeld, waarvan er dit jaar zeven de status van ‘Advanced Lighthouse Company’ hebben ontvangen. Het totaal aantal bedrijven wereldwijd met deze status komt daarmee op zestien.

Lees meer
Tata Steel Chess Festival in Wijk aan Zee

8 Jan 2019

In het weekend van 19 en 20 januari vindt in Wijk aan Zee het Tata Steel Chess Festival plaats. Speciaal voor kinderen worden er dan rondom het Tata Steel Chess Tournament activiteiten georganiseerd als schaatsen, robots knutselen en een bezoek brengen aan de schakers in De Moriaan. Ook op het programma staan lessen hiphop, jongleren en judo. Verder kun je een bunkerwandeling maken, je laten schminken en deelnemen aan een schaakwedstrijd voor kinderen onder leiding van Hans Böhm.

Lees meer
Grootmeesters Anish Giri en Jorden van Foreest in Alkmaar voor meet and greet Tata Steel Chess Tournament

8 Jan 2019

Grootmeesters Anish Giri en Jorden van Foreest bezochten vandaag theater De Vest in Alkmaar voor een ontmoeting met schaakliefhebbers in aanloop naar het Tata Steel Chess Tournament. Met nog drie dagen te gaan voordat ‘het Wimbledon van het schaken’ weer van start gaat in Wijk aan Zee, begint de schaakkoorts weer om zich heen te grijpen. Zal Anish wederom een sterk toernooi spelen en wellicht de eerste Nederlandse winnaar worden sinds Jan Timman? En hoe zal Jorden presteren bij zijn debuut op het wereldschaaktoneel? Voor hem is het de eerste keer dat hij zich op een toernooi gaat meten met wereldtoppers als Carlsen, Giri, Kramnik en Anand. De grootmeesters speelden vanochtend ook een aantal partijtjes tegen aanwezige schaakfans.

Lees meer
Fakkel zichtbaar bij Kooks- en Gasfabriek 1

4 Jan 2019

Door werkzaamheden aan een installatie van het Energiebedrijf van Tatasteel zal er bij Kooks- en Gasfabriek 1 vanaf zondag 6 tot en met dinsdag 8 januari een fakkel zichtbaar zijn.

Lees meer
Onderzoeksrapport kooksovengas

18 Dec 2018

Op 30 oktober 2018 is er een emissie geweest van kooksovengas uit de kooksovens van Tata Steel. In totaal is er 7 minuten lang een uitstoot geweest van dit gas, dat vervolgens in een wolk is weggedreven. Deze wolk kooksovengas is van het Tata Steel terrein weggedreven met de ZZO-wind richting zee. Tata Steel heeft opdracht gegeven aan Royal HaskoningDHV om onderzoek te verrichten naar de mogelijke gezondheidseffecten van de kookswolk die vrijkwam na een technische storing in Kooksgasfabriek 2.

Lees meer
Bruine pluim waarneembaar boven de Oxystaalfabriek

13 Dec 2018

Hierbij bericht Tata Steel u over een mogelijk zichtbare pluim in de vroege ochtend van vrijdag 14 december a.s. Vannacht wordt een converter van de Oxystaalfabriek na een stilstand weer in bedrijf genomen. Converters zijn vaten waarin staal wordt gemaakt bij Tata Steel. Het kan zijn dat er tijdens het opstarten tussen 4.00 uur en 8.00 uur in de ochtend een bruine pluim boven de Oxystaalfabriek zichtbaar is.

Lees meer
Van banner tot hippe Tata Steel jubileumtas

13 Dec 2018

Voor wie een bijzonder cadeau zoekt voor onder de kerstboom is er nu een collectie tassen en etuis verkrijgbaar gemaakt van banners met de kleurrijke jubileumlogo’s van het eeuwfeest van Tata Steel. Astrid van der Linden heeft als hobby het maken van onder meer tassen van gebruikt materiaal. In dit geval heeft ze een serie handgemaakte unieke tassen en etuis vervaardigd van de jubileumbanners van Tata Steel.

Lees meer
Oud-wereldkampioen schaken Kramnik daagt Nederlandse parlementariërs uit

13 Dec 2018

Op dinsdag 29 januari 2019 kan de Haagse politiek zijn strategische inzicht toetsen in een schaaksimultaan met oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik. De Russische grootmeester neemt deel aan het Tata Steel Chess Tournament. Na afloop daarvan zal hij de 13e editie van de Torentje Schaak Simultaan spelen. Dat is de traditionele Haagse ’afterparty’ van het Tata Steel Chess Tournament, waarbij oud-parlementariërs, Kamerleden, parlementair journalisten en parlementair medewerkers het in de Statenpassage van de Tweede Kamer opnemen tegen een van de grootmeesters uit het ‘Wimbledon van het schaken’. Kramnik staat momenteel zevende op de wereldranglijst. De openingszet van de Torentje Schaak simultaan wordt verricht door de voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Arib. De Torentje Schaak simultaan begint om 16.00 uur.

Lees meer
Grote hijsklus bij Tata Steel: dak op nieuwe Kooksgashouder

13 Dec 2018

Bij Tata Steel in IJmuiden is het hoogste punt van de bouw van de nieuwe Kooksgashouder bereikt door het ophijsen van het dak op de nieuwe installatie. Dat was geen sinecure: het koepelvormige dak heeft een diameter van 52 meter, weegt maar liefst 275 ton en moest op 26 meter hoogte worden geplaatst. Ook voor Tata Steel begrippen was dit een grote hijsklus. Naar verwachting wordt de nieuwe Kooksgashouder in de zomer van 2019 in gebruik genomen.

Lees meer
Fakkel zichtbaar bij Kooks- en Gasfabriek 2

12 Dec 2018

Door geplande onderhoudswerkzaamheden zullen er bij Kooks- en Gasfabriek 2 op donderdag 13 december meerdere fakkels zichtbaar zijn bij deze fabriek. Tata Steel heeft de werkzaamheden gemeld bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

Lees meer
Rabobank IJmond partner Tata Steel Chess Tournament

11 Dec 2018

Rabobank IJmond wordt locatiepartner van het Tata Steel Chess Tournament. Tijdens de eerste week van het schaaktoernooi zal de Rabobank in samenwerking met het Tata Steel Chess Tournament verschillende evenementen organiseren in het Rabobank IJmond Stadion van Telstar, waaronder de schaaksimultaan voor de jeugd en evenementen voor medewerkers en relaties. De 81e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 11 tot en met 27 januari 2019. Traditiegetrouw zijn er ook weer twee Chess On Tour evenementen. Op woensdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters de 5e ronde in Theater de Vest in Alkmaar en op woensdag 23 januari spelen ze de 10e ronde in de Pieterskerk in Leiden. Alle speeldagen zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

Lees meer
Deelnemersveld Tata Steel Chess Tournament 2019 compleet

4 Dec 2018

Het deelnemersveld van het Tata Steel Chess Tournament 2019 is compleet. De organisatie heeft vandaag de 14e grootmeester van de Tata Steel Masters en alle deelnemers van de Tata Steel Challengers bekendgemaakt. Richard Rapport uit Hongarije mag in januari achter het bord de strijd aanbinden met onder meer wereldkampioen Magnus Carlsen, oud-wereldkampioenen Vladimir Kramnik en Viswanathan Anand en de Nederlandse favoriet Anish Giri. Rapport staat bekend om zijn onverschrokken en aanvallende speelstijl. Twee jaar geleden wist hij tot ieders verrassing Carlsen te verslaan. De broers Jorden en Lucas van Foreest doen beiden mee. Jorden maakt zijn debuut in de Tata Steel Masters en Lucas doet voor de tweede keer mee in de Tata Steel Challengers. Andere Nederlanders in de Tata Steel Challengers zijn Erwin l’Ami en Stefan Kuipers, die afgelopen editie promotie naar deze groep verdiende door de Toptienkamp te winnen.

Lees meer
Volle zaal in Wijk aan Zee

29 Nov 2018

Op 28 november 2018 organiseerde de Provincie Noord-Holland, in samenwerking met de gemeente Beverwijk en Tata Steel, een informatieavond voor bewoners in Wijk aan Zee. Dit gebeurde naar aanleiding van de herhaaldelijke hinder die Wijk aan Zeeërs ondervonden hebben van grafiethoudend stof en de zorgen die zij hebben rond gezondheid.

Lees meer
HIsarna en de duurzaamheidsambities van Tata Steel

26 Nov 2018

De afgelopen dagen heeft een aantal mediaberichten over HIsarna, een door Tata Steel ontwikkeld alternatief voor het hoogovenproces waarbij de CO2-uitstoot drastisch verlaagd kan worden, geleid tot vragen over de ambities van Tata Steel op het gebied van duurzaamheid.

Lees meer
Grootmeesters Tata Steel Chess Tournament 2019 bekend

20 Nov 2018

Wereldkampioen Magnus Carlsen, die momenteel in Londen zijn titel verdedigt, is in januari weer van de partij tijdens het Tata Steel Chess Tournament, zo heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Naast Carlsen doen nog vijf grootmeesters uit de top tien van de wereld mee: Shakhriyar Mamedyarov (3), Ding Liren (4), Anish Giri (5), Vladimir Kramnik (7) en Viswanathan Anand (8). De 81e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 11 tot en met 27 januari 2019. Traditiegetrouw zijn er ook weer twee Chess On Tour evenementen. Op woensdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters de 5e ronde in Theater de Vest in Alkmaar en op woensdag 23 januari spelen ze de 10e ronde in de Pieterskerk in Leiden. Alle speeldagen zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

Lees meer
Brand bij Tata Steel

16 Nov 2018

Vanmiddag is brand ontstaan bij Kooks- en Gasfabriek 2 bij Tata Steel in IJmuiden. Er hebben zich geen persoonlijke incidenten voorgedaan. De brand bij Kooksgasfabriek 2 van Tata Steel in IJmuiden is inmiddels geblust.

Lees meer
Open Dag bedrijfsschool Tata Steel

12 Nov 2018

Op dinsdag 27 november kunnen jongeren met belangstelling voor een uitdagende opleiding en baan in de techniek tijdens een Open Dag van 15.00 tot 20.30 uur kennismaken met de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden. Leerlingen, praktijkbegeleiders en docenten van de Academy van Tata Steel vertellen over de opleidingen en de carrièremogelijkheden bij het staalbedrijf. Bezoekers kunnen ook kennismaken met de nieuwste technologieën die tijdens de opleidingen aan bod komen, waaronder 3D-printen, robotica en virtual reality.

Lees meer
Maatregelen tegen hinder grafietdeeltjes

8 Nov 2018

Tata Steel heeft duurzaamheid in het hart van zijn strategie staan en wil graag een goede buurman zijn. Helaas lukt dat niet altijd. Tata Steel vindt het dan ook vervelend dat inwoners van Wijk aan Zee de afgelopen periode herhaaldelijk hinder hebben ondervonden van de neerslag van grafietdeeltjes. Deze komen vrij bij de verwerking van slak door Harsco, partner van Tata Steel en gevestigd op het terrein van Tata Steel.

Lees meer
Emissie bij Kooks- en Gasfabriek 2

31 Oct 2018

Gisteren is bij Kooks- en Gasfabriek 2 een technische storing geweest, waardoor er kortstondig geen afzuiging was. Hierbij is emissie ontstaan. Tata Steel onderzoekt dit incident en heeft het gemeld bij de Omgevingsdienst.

Lees meer
Natuurwerkdag bij Tata Steel

17 Oct 2018

Op zaterdag 3 november gaan vrijwilligers aan de slag in de natuur bij Tata Steel. Het staalbedrijf in IJmuiden neemt dan in samenwerking met PWN deel aan de Landelijke Natuurwerkdag. Op het terrein van Tata Steel komt veel waardevolle natuur voor, waaronder natte duinvalleien met zeldzame planten als de moeraswespenorchis (orchidee), parnassia en duizendguldenkruid. Net als in de omliggende natuurgebieden is er in de natuur op het terrein van Tata Steel her en der sprake van dichtgroeien van open gebieden. Op 3 november gaan vrijwilligers in een natte duinvallei opkomende bomen en struiken verwijderen, waardoor de bijzondere planten die horen bij dit biotoop in aantal kunnen toenemen.

Lees meer
Inschrijving amateurs Tata Steel Chess Tournament 2019 start op 29 oktober

16 Oct 2018

Veel schaakliefhebbers kijken er reikhalzend naar uit: op 29 oktober a.s. start om 10.00 uur de inschrijving voor amateurs die willen deelnemen aan het Tata Steel Chess Tournament 2019. Wat is er voor een fervent schaker nog mooier dan op een steenworp afstand van het strijdtoneel van de wereldtoppers je eigen toernooi te spelen? Dat is een van de elementen die het ‘Wimbledon van het schaken’ zo bijzonder maakt. Niet alleen in Wijk aan Zee, waar in januari zo’n 1.700 schakers van over de hele wereld achter het bord aanschuiven, maar ook elders in Nederland begint de schaakkoorts weer toe te nemen. De grootmeesters van de Tata Steel Masters gaan namelijk ook weer ‘on tour’ en spelen op woensdag 16 januari in Alkmaar en op woensdag 23 januari in Leiden. Het Tata Steel Chess Tournament 2019 vindt plaats in Wijk aan Zee van 12 januari tot en met 27 januari 2019.

Lees meer
Officiële opening Visitor Experience

8 Oct 2018

Vrijdagochtend 5 oktober heeft Hans Fischer - CEO Tata Steel Europe - officieel de geheel nieuwe Visitor Experience bij Tata Steel in IJmuiden geopend. Hij deed dit vanuit het Innovation Centre. De Visitor Experience in IJmuiden bestaat uit vier elementen: twee professionele en interactieve welkomstruimtes, ieder met eigen specifieke bezoekersgroepen, van klanten tot potentiële werknemers, interactieve tours op de site en het Innovation Centre. ”We ontvangen hier in IJmuiden meer dan 10.000 bezoekers per jaar, met deze modernisering en alle mooie vernieuwingen kunnen we nóg beter het gesprek aangaan met onze klanten en andere belanghebbenden én tegelijkertijd uitdragen dat we een fantastisch mooi bedrijf zijn dat duurzaam is in alle opzichten”, aldus een trotse Hans Fischer.

Lees meer
Glinsterende stofdeeltjes in Wijk aan Zee

5 Oct 2018

Ondanks genomen maatregelen zijn bij Tata Steel een aantal meldingen binnengekomen uit Wijk aan Zee over glinsterende, niet-plakkerige stofdeeltjes op auto's en huizen. Tata Steel betreurt de overlast en is een onderzoek gestart naar de aard en herkomst van dit materiaal.

Lees meer
Tata Steel Chess On Tour naar Leiden en Alkmaar

3 Oct 2018

Tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2019 spelen de grootmeesters uit de Tata Steel Masters op woensdag 23 januari de 10e ronde in Leiden, zo heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Eerder dit jaar werd al bekend dat de Tata Steel Masters op woensdag 16 januari in het kader van Chess on Tour de 5e ronde in Theater De Vest in Alkmaar spelen. De speellocatie in Leiden zal binnenkort worden bekendgemaakt. Alle speeldagen van het Tata Steel Chess Tournament, zowel in Wijk aan Zee als in Alkmaar en Leiden, zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen. Het is de zesde keer dat het Tata Steel Chess Tournament ‘on tour’ gaat. Het deelnemersveld van de Tata Steel Masters wordt op 20 november bekendgemaakt. De 81e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 11 tot en met 27 januari 2019.

Lees meer
Grote groep leerlingen haalt diploma aan bedrijfsschool Tata Steel

2 Oct 2018

Maar liefst 82 leerlingen hebben dit jaar hun opleiding aan de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden met succes afgerond. De kersverse procesoperators, werktuigbouwkundigen en elektrotechnici krijgen allemaal een baan bij het staalbedrijf. De Academy van Tata Steel bestaat inmiddels 79 jaar. In die periode hebben meer dan 13.000 technici aan de bedrijfsschool hun diploma gehaald.

Lees meer
Buren vieren eeuwfeest met Tata Steel in IJmuiden

30 Sep 2018

Vandaag heeft Tata Steel in IJmuiden zo’n 4.000 omwonenden ontvangen op de speciale Burendag ter ere van het 100-jarig bestaan van het staalbedrijf.

Lees meer
100 wielrenners over terrein Tata Steel in IJmuiden

29 Sep 2018

Vanochtend zijn 100 wielrenners van de Tata Steel Wielerclub begonnen aan een 100 kilometer lange rit door de IJmond regio. Bijzonder is dat ze de eerste vier kilometer over het terrein van Tata Steel zijn gereden. Nadat Hans Fischer (CEO Tata Steel in Europa) bij het Dudok Huis het startsein had gegeven, gingen de 100 wielrenners door de Wenckebachpoort het terrein op. Via de Hoogovens en de Staalfabriek reden ze naar de Warmbandwalserij en verlieten vervolgens via de Poort De Caeg het staalbedrijf. De tocht is een van de vele activiteiten van het staalbedrijf in het kader van de viering van het 100-jarig bestaan.

Lees meer
Glinsterende stofdeeltjes in Wijk aan Zee

22 Sep 2018

Bij Tata Steel zijn in de afgelopen week verschillende meldingen binnengekomen uit Wijk aan Zee over glinsterende, niet-plakkerige stofdeeltjes op auto's en huizen. Het stof bevat grafiet en is afkomstig van de slakverwerking bij Harsco vanwege de ontstane slakkwaliteit in de Staalfabriek.

Lees meer
Koning opent eeuwfeest staalbedrijf in de IJmond

20 Sep 2018

Zijne Majesteit de Koning heeft vanmiddag bij Tata Steel de viering van het 100-jarig bestaan van het staalbedrijf in de IJmond geopend. De Koning deed dat door in de grote tent op het festivalterrein het boek open te slaan waarin 100 verhalen van medewerkers, omwonenden, klanten en leveranciers zijn opgetekend. Voorafgaand daaraan bracht de Koning een bezoek aan het Innovation Centre op het terrein, waar hij in het R&D laboratorium uitleg kreeg over de manier waarop onderzoekers speciale staalsoorten ontwikkelen voor toepassing in auto’s. Het gaat daarbij om staal dat heel sterk is en zo zorgt voor maximale veiligheid van inzittenden. Door de hoge sterkte van het staal worden auto’s tegelijkertijd lichter en dus zuiniger. Na de openingshandeling ging de Koning in gesprek met een aantal medewerkers en omwonenden van het staalbedrijf die hebben meegewerkt aan de 100 persoonlijke verhalen. De Koning werd ontvangen door Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) en Hans Fischer (CEO Tata Steel in Europa) in aanwezigheid van T.V. Narendran (CEO en Managing Director van Tata Steel Limited).

Lees meer
Glinsterende stofdeeltjes in Wijk aan Zee

17 Sep 2018

Bij Tata Steel zijn een aantal meldingen binnengekomen uit Wijk aan Zee over glinsterende, niet-plakkerige stofdeeltjes op auto's en huizen. Tata Steel betreurt de overlast en is een onderzoek gestart naar de aard en herkomst van dit materiaal. Tata Steel is tevens een schoonmaakoperatie gestart.

Lees meer
Jubileumboek over 100 jaar staalbedrijf in de IJmond

13 Sep 2018

Vandaag is bij Tata Steel het jubileumboek over 100 jaar staalbedrijf in de IJmond gepresenteerd. Hans Fischer (CEO en CTO van Tata Steel in Europa), Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) en burgemeester Martijn Smit van Beverwijk ontvingen het eerste exemplaar van ‘Door Staal Gedreven – Van Hoogovens tot Tata Steel 1918 – 2018’ uit handen van Bram Bouwens, een van de auteurs van het boek. Het jubileumboek laat zien hoe de Nederlandse productiesite van Tata Steel zich sinds de oprichting in 1918 onder sterk wisselende economische, politieke en maatschappelijke omstandigheden een toppositie heeft weten te verwerven. Het accent van het boek ligt op de nog nauwelijks beschreven periode van na 1990. De relatie tussen de uitbreiding van het bedrijf en de ontwikkeling van de omgeving wordt apart belicht, voorzien van kaarten die de geografische en demografische veranderingen laten zien. Speciaal voor deze uitgave is in opdracht van Tata Steel door zes wetenschappers nieuw, onafhankelijk historisch en planologisch onderzoek verricht.

Lees meer
HIsarna-installatie nu onderdeel productieketen IJmuiden

6 Sep 2018

De duurtest van de HIsarna-installatie bij Tata Steel toont aan dat deze technologie ertoe kan leiden dat de CO2-uitstoot van het staalproductieproces fors kan worden gereduceerd. Tijdens de huidige testcampagne zijn onder meer proeven gedaan met het inzetten van staalschroot en biomassa. Daarmee blijkt een CO2-reductie haalbaar van meer dan 50% ten opzichte van het maken van staal via de hoogovenroute. De HIsarna-installatie is inmiddels officieel een permanent onderdeel geworden van de productieketen op de site van Tata Steel in IJmuiden. De fabriek heeft een bezetting van 80 personen, waarvan 60 in vijfploegendienst.

Lees meer
Duurzamere locomotieven voor Tata Steel in IJmuiden

4 Sep 2018

Vanaf deze week gaat bij Tata Steel de eerste van een nieuw type duurzamere locomotief rijden. De nieuwe locomotief is zowel zuiniger, schoner als stiller dan de huidige locomotieven van hetzelfde type. Hij gaat onder meer rijden op het Gildenspoor, de spoorlijn die het staalbedrijf verbindt met de buitenwereld via het station van Beverwijk en de buitenhavens. Eind dit jaar rijden er drie van deze nieuwe locomotieven bij Tata Steel.

Lees meer
Koning bij viering ‘100 jaar Staal in de IJmond’

28 Aug 2018

Zijne Majesteit de Koning is op donderdagmiddag 20 september aanwezig bij de viering ‘100 jaar Staal in de IJmond’ van staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden. Het bedrijf produceert, bewerkt en distribueert hoogwaardig staal voor verschillende toepassingen. Het staalbedrijf is opgericht op 20 september 1918 als Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken NV.

Lees meer
Stofhinder Wijk aan Zee

27 Aug 2018

Bij Tata Steel zijn in de afgelopen week meldingen binnengekomen uit Wijk aan Zee over glinsterende, niet-plakkerige stofdeeltjes op auto's en huizen. Dit stof is vrijgekomen bij de verwerking van slakken met een afwijkende samenstelling.

Lees meer
Brand geblust

14 Aug 2018

Vanmiddag heeft bij Tata Steel in IJmuiden een brand plaatsgevonden in de Staalfabriek. Er hebben zich geen persoonlijke incidenten voorgedaan

Lees meer
Glinsterende, niet plakkerige stofdeeltjes in Wijk aan Zee

30 Jul 2018

Bij Tata Steel is een aantal meldingen binnengekomen uit Wijk aan Zee over glinsterende, niet-plakkerige stofdeeltjes op auto's en huizen. Tata Steel betreurt de overlast en is een onderzoek gestart naar de aard en herkomst van dit materiaal. Tata Steel is tevens een schoonmaakoperatie gestart.

Lees meer
Glinsterende, niet plakkerige stofdeeltjes in Wijk aan Zee

30 Jul 2018

Bij Tata Steel is een aantal meldingen binnengekomen uit Wijk aan Zee over glinsterende, niet-plakkerige stofdeeltjes op auto's en huizen. Tata Steel betreurt de overlast en is een onderzoek gestart naar de aard en herkomst van dit materiaal. Tata Steel is tevens een schoonmaakoperatie gestart.

Lees meer
Bruine pluim waarneembaar boven de Oxystaalfabriek

26 Jul 2018

Op donderdag 26 juli wordt converter 22 na onderhoud weer in bedrijf genomen. Converters zijn vaten waarin staal wordt gemaakt bij Tata Steel. Het kan zijn dat er daarbij gedurende 4 uren een bruine pluim boven de Oxystaalfabriek zichtbaar is.

Lees meer
Geplande onderhoudswerkzaamheden bij Kooks- en Gasfabriek 1

26 Jul 2018

Bij Kooks- en Gasfabriek 1 van Tata Steel vinden vanaf zaterdag 28 juli tot en met dinsdag 7 augustus onderhoudswerkzaamheden plaats. Daardoor zijn er lichte rookpluimen zichtbaar op de batterijschoorstenen. De verwachting is dat de werkzaamheden binnen de aangegeven 11 dagen zijn voltooid

Lees meer
Tata Steel viert eeuwfeest samen met omwonenden

18 Jul 2018

In het kader van de viering van het eeuwfeest van het staalbedrijf in de IJmond organiseert Tata Steel op zondag 30 september van 9.30 tot 16.00 uur een bijzondere burendag. Het evenement vindt plaats op een speciaal daarvoor ingericht festivalterrein op het bedrijf. Daar is van alles te beleven in De Wereld van Staal. Lokale artiesten treden op, er staan foodtrucks en er is zelfs een reuzenrad, van waaruit je een spectaculair uitzicht over het staalbedrijf en de omgeving hebt. Onderdeel van het programma is de wervelende show ‘Door het Vuur’. Deze wordt tijdens de burendag om 13.45 uur opgevoerd in een van de grootste tenten van Europa, met een capaciteit van maar liefst 4.000 personen. Er zijn ook speciale activiteiten voor kinderen, waaronder techniekworkshops. Bezoekers worden vanaf de Beverwijkse Bazaar met bussen naar de feestlocatie vervoerd. Om de show bij te wonen is het raadzaam uiterlijk de pendelbus van 12.30 uur te nemen naar het festivalterrein. Het Steel Theater opent om 13.00 uur de deuren. Op 20 september is het 100 jaar geleden dat het toenmalige Hoogovens werd opgericht.

Lees meer
Ernstige stofoverlast

18 Jul 2018

Het langdurig aanhoudende extreem droge weer in combinatie met veel noordoostenwind heeft geleid tot stofoverlast in IJmuiden. Uit onderzoek van stofmonsters blijkt dat 20 tot 40% van het stof van Tata Steel afkomstig is. Ondanks dat het stof voor een groot deel van andere bronnen afkomstig blijkt, wil Tata Steel een goede buur zijn. Tata Steel start voor deze uitzonderlijke omstandigheden in IJmuiden een actie om bij ernstige stofoverlast ramen, kozijnen en auto’s schoon te maken, op kosten van Tata Steel.

Lees meer
Nieuwe colleges en raden op bezoek bij Tata Steel

13 Jul 2018

Op woensdag 11 juli hebben de nieuwe colleges en raden van de IJmondgemeenten (Beverwijk, Heemskerk en Velsen) een kennismakingsbezoek gebracht aan Tata Steel. Ze werden ontvangen door Hans van den Berg, directeur van Tata Steel in IJmuiden.

Lees meer
Omwonenden met boswachters door natuur bij Tata Steel

8 Jul 2018

Een groep van 50 omwonenden uit de IJmondregio heeft vanochtend deelgenomen aan een unieke natuurexcursie. Onder begeleiding van twee boswachters van PWN werd een kijkje genomen in de verrassend veelzijdige natuur op het terrein van Tata Steel in IJmuiden.

Lees meer
Tata Steel and thyssenkrupp sign definitive Joint Venture agreements to create new steel champion in Europe

30 Jun 2018

Tata Steel and thyssenkrupp AG today signed definitive agreements to combine their European steel businesses in a 50/50 joint venture in a new company. This follows the signing of a Memorandum of Understanding in September 2017.

Lees meer
Fakkel zichtbaar bij Kooks- en Gasfabriek 2 van 2 t/m 5 juli

28 Jun 2018

Door geplande onderhoudswerkzaamheden zal er bij Kooks- en Gasfabriek 2 vanaf maandag 2 juli tot en met donderdag 5 juli een fakkel zichtbaar zijn bij deze fabriek.

Lees meer
Vijf exposities over 100 jaar staal in de IJmond

26 Jun 2018

Vijf musea in de IJmond organiseren in het weekend van 7 en 8 juli een speciale museumtour in verband met het eeuwfeest van het staalbedrijf in IJmuiden. Huis van Hilde, Museum Kennemerland, Pieter Vermeulen Museum, het Hoogovens Museum en het Zee- en Havenmuseum kunnen in dat weekend worden bezocht met een speciaal passe partout. Daarmee krijg je toegang tot de musea, een gratis drankje met wat lekkers bij de Smaeckkamer in Beverwijk en een bolletje ijs bij het IJspaleis in Driehuis. Passe partouthouders kunnen ook gebruik maken van een boot die vaart tussen de Kop van de haven in IJmuiden en de Noordpier in Velsen-Noord. Bij Huis van Hilde kun je tijdens het museumweekend beleven hoe voor de komst van de hoogovens ijzer werd gemaakt. De musea liggen dicht bij elkaar en daarom is er een speciale fietsroute opgezet (32 km). De fietsroute is inbegrepen bij het passe partout

Lees meer
Bijzondere planten en dieren gespot bij Tata Steel

25 Jun 2018

Sinds begin dit jaar zijn op het terrein van Tata Steel een aantal bijzondere natuurwaarnemingen gedaan. De meest opvallende waarneming is die van een zeehond in de Staalhaven. Het dier dook herhaaldelijk op en deed zich tegoed aan de grote scholen vissen die in de Staalhaven voorkomen (met name harders). Ook een primeur op het terrein was de waarneming van een steenuil. Een vogelexpert heeft aangegeven dat de steenuil in deze regio al in geen 30 jaar meer is gezien. Tenslotte is er in een wegberm waar al drie soorten orchideeën voorkwamen (rietorchis, hondskruid en moeraswespenorchis), nu tevens een vierde gevonden: de bijenorchis. Evenals hondskruid en moeraswespenorchis is de bijenorchis een bedreigde soort in ons land. Een andere bijzondere verschijning, de slechtvalk, heeft dit jaar opnieuw gebroed op het terrein van de staalfabrikant.

Lees meer
In jaar van eeuwfeest staalbedrijf: 100 Tata Steel Runners van start in Tata Steel Marquetteloop

24 Jun 2018

Om de viering van het eeuwfeest van het staalbedrijf in IJmuiden extra luister te verlenen, startten vandaag 100 in jubileumshirts geklede Tata Steel Runners in de Tata Steel Marquetteloop.

Lees meer
Minister Kaag op bezoek bij Tata Steel

22 Jun 2018

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel heeft een bezoek gebracht aan Tata Steel in IJmuiden. Ze sprak met Hans Fischer (CEO Tata Steel in Europa) en Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) over de situatie met betrekking tot de Amerikaanse importtarieven. Vervolgens nam ze een kijkje in een installatie waar staal wordt verzinkt voor de automobielsector en bij de R&D-afdeling waar staal voor auto’s wordt ontwikkeld en getest. Tata Steel wordt momenteel geconfronteerd met importheffingen van 25% op het staal dat naar Amerikaanse klanten gaat. Ongeveer 10% van de producten van Tata Steel in IJmuiden gaat naar klanten in de V.S., ter waarde van zo’n half miljard euro.

Lees meer
CSG Jan Arentsz uit Alkmaar winnaar techniekcompetitie Tata Steel

19 Jun 2018

500 derdejaars leerlingen van 17 VMBO-scholen uit Noord-Holland hebben dit jaar deelgenomen aan de techniekcompetitie Check de Techniek van Tata Steel. Leerlingen van het CSG Jan Arentsz uit Alkmaar hebben de meeste punten verzameld en hebben daarmee dit jaar de eerste prijs in de wacht gesleept.

Lees meer
Onderhoudswerkzaamheden bij Oxystaalfabriek

11 Jun 2018

Vanaf maandag 11 juni 10:00 uur tot en met woensdag 13 juni 15:00 uur zullen er onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd bij de Oxystaalfabriek. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan er mogelijk geluidsoverlast zijn. Tussen 16:00 en 06:00 uur zullen er geen werkzaamheden worden uitgevoerd.

Lees meer
Natuurexcursies bij Tata Steel volgeboekt

5 Jun 2018

De natuurexcursies die Tata Steel en PWN op zondag 1 en zondag 8 juli organiseren op het terrein van het staalbedrijf zijn inmiddels volgeboekt. De exclusieve natuurtrips voor omwonenden bleken enorm populair: binnen vier dagen na de opening van de inschrijving waren alle beschikbare plekken vergeven. Belangstellenden kunnen vanaf nu alleen nog op een wachtlijst worden geplaatst.

Lees meer
Top bedrijfsleven stort zich op hyperloopontwikkeling

30 May 2018

Staalconcern Tata Steel, technologische dienstverlener voor de maritieme industrie Royal IHC en bouwconcern Koninklijke BAM scharen zich achter het Europese hyperloop initiatief van Hardt hyperloop uit Delft. Doel hiervan is het versnellen van de ontwikkeling, het bundelen van kennis en kunde en uiteindelijk toe te werken naar een internationale standaard. Hiervoor hebben de partijen vandaag een intentieverklaring getekend.

Lees meer
Exclusieve natuurexcursies bij Tata Steel

28 May 2018

Op zondag 1 en zondag 8 juli organiseren Tata Steel en PWN speciaal voor omwonenden van 10.00 tot 12.00 uur een exclusieve excursie door de natuur op het terrein van het staalbedrijf. Op een aantal locaties wordt met een boswachter van PWN een wandeling gemaakt door onder meer een natte duinvallei en een meer dan 100 jaar oud bos. Hoogtepunt van de natuurexcursie zal voor velen de locatie zijn waar op dat moment duizenden exemplaren van het hondskruid (zeldzame orchidee) in bloei staan. Een bezoek aan de kolonie oeverzwaluwen staat eveneens op het programma.

Lees meer

Contacten