Hyperloop: duurzaam transport van de toekomst

De hyperloop wordt gezien als het vervoer van de toekomst. Daarmee kunnen personen en goederen met een snelheid van 1.000 kilometer per uur enorme afstanden overbruggen in een vacuüm stalen buis, voortgestuwd door magneten.

De hyperloop is een zeer energie-efficiënte manier van transport, die bovendien geen CO2-uitstoot. In potentie is dit sneller dan reizen met een vliegtuig, efficiënter dan met de trein en bovendien energiezuiniger.

Staal is een essentieel onderdeel van de hyperloop. De ontwikkeling van dit nieuwe vervoerssysteem sluit daardoor naadloos aan op ons doel om met onze kennis en hoogwaardige staalsoorten bij te dragen aan een meer duurzame wereld. Daarom is Tata Steel trots om, samen met diverse kennispartners, een bijdrage te leveren aan het vervoer van de toekomst.


De hypertube
Tata Steel ontwikkelt, naast de sporen en motorcomponenten voor de hyperloop, ook de stalen vacuümbuis. Deze buis, de ‘hypertube’ moet zo sterk en licht als mogelijk zijn om de kracht van een intern vacuüm te weerstaan. Het conceptontwerp van een goedkope, lichte buis wordt ontwikkeld door het Hypertube Development Team van Tata Steel. Daarnaast richten medewerkers, stagiaires en studenten vanuit verschillende disciplines zich op een efficiënte aanleg van de infrastructuur en de geleiderails.


Samenwerken aan vervoer van de toekomst
Het hyperloop-transportsysteem is nodig om te voldoen aan de wereldwijde doelen van de VN voor duurzame ontwikkeling. Het is innovatief en groen, dus meer dan in staat om de klimaatcrisis te verzachten. De uitdaging is om de almaar stijgende vraag naar vervoer te combineren met een structureel lagere uitstoot vanCO2. Het heeft ook een groot economisch potentieel door de wereld te verkleinen, het woon-werkverkeer en de arbeidsmogelijkheden te vergroten.
Bij de ontwikkeling van de hyperloop, werkt Tata Steel samen met Hardt Hyperloop, Royal IHC, Koninklijke BAM en de Nederlandse Spoorwegen.


De werking van de Hyperloop in het kort
Bij het reizen met de hyperloop, wordt de buis leeggezogen, zodat er geen luchtweerstand meer is. Het lijkt een beetje op ruimtevaart. Door gebruik te maken van magneten, kunnen kleine voertuigen (zogenaamde ‘pods’) autonoom, met heel weinig energie en zonder weerstand, met hoge snelheid door de buis zweven. De zonnecellen op de buis wekken energie op, waardoor er geenCO2-uitstoot ontstaat.