Belangrijke stap in Corus’ CO2-project HISARNA

Bijzonder transport naar Corus in IJmuiden

Op dinsdag 31 augustus vindt een bijzonder transport plaats naar Corus in IJmuiden. Het betreft het vervoer van het smeltvat en de cycloon die nodig zijn voor de proefinstallatie HISARNA. Het smeltvat vormt het hart van de proefinstallatie. Het vat heeft een diameter van 4,5 meter, is 8,5 meter hoog en weegt ca. 95 ton. De smeltcycloon heeft een diameter van 3,5 meter, is 4,5 meter hoog en weegt 40 ton. Vanwege de omvang en het gewicht is transport over de Velsertraverse niet mogelijk. Om dit te ‘omzeilen’ is een route gekozen waarbij het vat gedeeltelijk over water wordt vervoerd. Het transport van het vat en de smeltcycloon wordt uitgevoerd onder leiding van Mammoet Nederland BV en zal de hele dag in beslag nemen. Het smeltvat is vervaardigd bij de firma Harsveld Apparatenbouw in Velsen Noord. Het bedrijf heeft ook de renovatie uitgevoerd van de smeltcycloon, die eerder voor een andere test werd gebruikt.

De proefinstallatie HISARNA is een nieuw soort hoogoven waarin Corus ruwijzer gaat produceren met minder energie en minder emissie van CO2 dan bij het huidige productieproces van ijzer en staal.

Het is wereldwijd de eerste maal dat deze nieuwe manier van ijzer maken wordt getest. Bij goed resultaat kan de test een doorbraak betekenen voor het toekomstige ijzer (en staal) maken. De verwachting is dat met HISARNA minimaal 20% CO2 emissie kan worden voorkomen. In combinatie met CCS (Carbon Capture and Storage, afvangen en opslag van CO2) zijn nog veel grotere besparingen mogelijk.

Afdrukken Print pagina